Partizan ogorčen: Zvezda i Mega Leks favorizovani u Superligi!

Favorizuju se Crvena zvezda i Mega Leks, pa se postavlja pitanje imali smisla igrati domaće prvenstvo, navode iz crno-belih

Košarkaški klub Partizan oglasio se posle sastanka klubova u prostorijama KSS na kojem su dogovorene propozicije takmičenja u Superligi za sezonu 2015/16.

Crno- beli su obavestili javnost da su jedini bili protiv ideje da se početne pozicije za ligu određuju po ABA ligi.

>>> Todorić: Žreb za prvenstvo po nečijim željama

Saopštenje Partizana prenosimo u celosti

- Nakon današnjeg sastanka u prostorijama KSS, košarkaški klub Partizan NIS obaveštava javnost o prirodi usvojenog rešenja za izgled takmičenja iz kojeg ćemo dobiti šampiona Srbije.

- Odlukom većine prisutnih predstavnika klubova, uz glas protiv jedino predstavnika Partizana, usvojeno je rešenje po kojem se početne pozicije pred domaće prvenstvo unapred znaju i to ne samo za grupnu fazu već i za mečeve finalne serije, odnosno mečeve u borbi za treće mesto i plasman u ABA j.t.d. ligu naredne godine.

Usvojeni kriterijum podrazumeva da se prednost domaćeg terena u finalnoj seriji i utakmici za treće mesto dodeljuje na osnovu ovosezonskog plasmana u REGIONALNOJ ABA j.t.d. ligi, takmičenju koje nije domaće prvenstvo, a ne na osnovu rezultata ostvarenih u grupnoj fazi Superlige Srbije.

Ovakvo rešenje, osim što ne priznaje šansu timovima iz KLS da se na terenu bore za povoljniju poziciju pred eventualne odlučujuće mečeve, donosi i mogući paradoks u finalnoj seriji i seriji za treće mesto.

Hipotetički posmatrano, našem timu prvo mesto u grupi sa Mega Leksom donosi prednost domaćeg terena u polufinalu, ali ne i u finalu gde bi ponovo mogli da se susretnemo sa njima.

Kakav sportski kriterijum podrazumeva mogući scenario po kojem drugoplasirani tim iz naše grupe može imati prednost domaćeg terena u finalnoj seriji uprkos našem boljem plasmanu?!

- Zbog čega je kriterijum po kojem se određuje povlašćena pozcija timova u odlučujućim susretima bazirana na regionalnom takmičenju a ne na rezultatima koji su ostvareni u domaćem prvenstvu?!

Predlog KK Partizan NIS, bio je da se početne pozicije u plej ofu određuju na osnovu koš količnika prvoplasiranih ekipa po grupama, kao što je svojevremeno bio slučaj ili da o tome odlučuje volja žreba. Ipak, odlukom većine klubova, usvojeno je rešenje po kojem se favorizuju Crvena zvezda Telekom i Mega Leks, a na osnovu plasmana u ABA j.t.d. ligi.

Iznad svega, začuđujuće deluje glas „za“ koji je stigao od KK Metalac Farmakom, a kojim se ovaj klub automatski stavlja u nepovoljniju poziciju pred mečeve u kojima će se boriti za plasman u ABA j.t.d. ligu naredne godine. Ovakvim glasom, Metalac Farmakom bez prethodne borbe u grupnoj fazi prvenstva pristaje na nepovoljan položaj za svoju ekipu!

KK Partizan NIS, usvojeno rešenje smatra protivnim osnovnim sportskim načelima i pravu svakog tima da se na terenu izbori za povoljniji položaj! Zgusnut kalendar takmičenja je jedno, a favorizovanje timova bez valjanog osnova predstavlja nešto sasvim drugo!

Zbog svega navedenog, postavlja se pitanje da li uopšte ima smisla igrati domaće prvenstvo.

Sportski pozdrav,

KK Partizan NIS

(Telegraf.rs)