HRVATI OSUĐUJU: Navijači skandirali "Ajmo ustaše" pred izraelskom ambasadorkom

Fudbalski savez Hrvatske osudio je sramotno ponašanje gledalaca na prijateljkom meču

Fudbalski savez Hrvatske je zajedno sa vladom te države osudio skandiranje navijača na prijateljskoj utakmici Hrvatske i Izraela u osječkom Gradskom vrtu.

Na stadionu se čulo sramotno skandiranje "Za dom spremni" i "Ajmo, ajmo ustaše".

Da stvar bude još neprijatnija, u loži stadiona sedela je i izraelska ambasadorka Zine Kalaj Klajtman, u društvu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, ministra sporta Predraga Šustara i predsednika saveza Davora Šukera.

"Takvim povicima nije mesto na sportskim borilištima i uopšte u demokratskoj, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj kakvu svi priželjkujemo. HNS, još jednom, osuđuje isticanje svih simbola i slogana koji veličaju totalitarističke režime, koji degradiraju demokratske vrednosti i podstiču govor mržnje, diskriminaciju, rasizam ili vređanje po bilo kojoj osnovi," ističe se u saopštenju saveza.

Zbog incidenta i uzvikivanja slogana iz režima koji je Jevreje na ovim prostorima iseljavao iz kuća i selio u stočne vagone za Jasenovac reagovala je i Jevrejska opština Zagreb, čiji je predsednik Ognjen Kraus rekao je kako je trebalo prekinuti utakmicu nakon što se prvi put čulo sporno skandiranje.

Osječko-baranjaska policija neće podnositi nikakvu prijavu zbog skandiranja "Za dom spremni" jer, kako tvrde, nemaju konkretne dokaze, prenosi 24sata.hr.

(Telegraf.rs)