Oni ne odmaraju: Održana najbrutalnija trka u Srbiji (FOTO)

Pogledajte i najbolje fotografije sa nebeskog trčanja

Veliki petak – 29. april, magla, kišno i tmurno vreme nisu nimalo smetale grupi od 130 trkača iz 5 zemalja koji su svoje sposobnosti oprobali na stazama od 25 i 56 km.

Obe trke, formata SkyTrail i UltraSkyMarathon, startovale su iz centra Ljubovije i vodile preko najlepših delova planine Bobije. Šumoviti predeli, malinjaci, pogled na omegu Drine, kanjon Trešnjice, beloglavi supovi, čista priroda i živopisna sela krase ove predele Azbukovice.

JAČI OD MAGLE I BLATA

Magla je međutim, omogućila takmičarima da vide tik ispred sebe i dobro se koncentrišu na putokaze, markacije i stazu koja ih posle nekoliko kontrolnih punktova i osvežavajućih tačaka dovela do cilja kod Šumske kuće na Bobiji.

Najbrži na stazi od 56 km sa novopostavljenim rekordom bio je Čarli Šarp, poznati trkač i trener iz Engleske, koji je stazu pretrčao za 5 sati i 8 minuta, 47 minuta brže nego prošlogodišnji pobednik Bojan Dulejan iz Srbije. Drugoplasirani Duško Momić pretrčao je za 5 sati i 40 minuta, dok je tri munuta nakon njega, kroz cilj prošao trećeplasirani Dušan Bazić.

Najbrža dama na stazi bila je Marina Nikolić sa vremenom od 7 sati i 13 minuta, drugoplasirana Katarina Pohlod (7:25) i Jelena Filipović trećeplasirana (08:01). Marina je takođe oborila rekord Sofije Arapović iz 2015 koja je istu stazu prešla za 7 sati i 47 minuta ali moramo naglasiti da su vremenski uslovi bili dosta teži prošle godine jer je temperatura bila preko 30 stepeni.

Najbolji rezultat na stazi od 25 km kod muškaraca, ostvario je Kristijan Stošič sa vremenom od dva sata i 7 minuta. Drugo mesto zauzeo je Aleksandar Dimitrijević sa vremenom dva sata i 21 minut, dok je trećeplasirani bio Aleksandar Stajfer (2:23).

U ženskoj konkurenciji Nevena Rajković je napravila vrhunski rezultat i ubedljivo odnela pobedu istrčavši stazu za 2 sata i 56 minuta, što je 14 minuta brže od prošlogodišnjeg najboljeg vremena kod devojaka, gde moramo spomenuti i to da je bila plasirana u top 10 i u muškoj konkurenciji.

Sofija Arapović je istrčala stazu od 25 km za 3 sata i 17 minuta, dok je treće mesto na postolju zauzela Dragana Kurtović sa vremenom 3 sata i 47 minuta.

Skajraning asocijacija Srbije je po drugi put organizovala trku na ovom terenu što je ponovo rezultovalo velikom zainteresovanošču i zadovoljstvom takmičara i pored loših vremenskih uslova. Podršku za organizaciju trke pružile su Opština Ljubovija, Turistička organizacija i Kancelarija za mlade Ljubovija. Ne mala pomoć je bila i od meštana kao i velikog broja volontera iz cele Srbije. Ova manifestacija ima ogroman potencijal da postane brend zapadne Srbije kad je u pitanju aktivan turizam.

Sledeća destinacija trka Skajraning lige Srbije je Ibarski Kolašin, Garmin SkyStairs u Zubinom potoku i nezobilazna Via Ferata na Mokroj Gori 14. maja 2016.

(Telegraf.rs)