Zatvoren bazen u Riju zbog zelene vode: Sportisti kažu da smrdi na prdež

FINA je nedavno saopštila da je nedostatak određenih hemikalijana razlog zelene boje vode

Bazen u kom je voda "pozelenela" zatvoren je kako bi se rešio problem zbog kojih je voda promenila boju. Prvobitno je bazen za skokove i ronjenje "pozeleneo", a potom i za vaterpolo na kojem igra reprezentacija Srbije.

Prema svedočinjima nekolicine skakača u vodu, ceo kompleks "se oseća na prdež".

Zatvaranje bazena je na Tviteru konstatovao britanski reprezentativac Tom Delej.

- Bazen je zatvoren, nadam se da to ne znači da smo skakali u nešto što može da nas ugrozi - napisao je on, a sa zvaničnog profila Olimpijskih igara mu je stigao odgovor:

- U konsulataciji sa FINA, trening skakača u vodu je otkazan jer voda u bazenu mora da miruje kako bi vratila plavu boju.

FINA je nedavno saopštila da je nedostatak određenih hemikalijana razlog zelene boje vode u bazenima, i da ne postoji rizik da se ugrozi zdravlje sportista.

"FINA može da potvrdi da je razlog neobične boje vode nestatak hemikalija u rezervama, koje se koriste za prečišćavanje vode. Kao rezultat toga, nivo PH vredonosti vode je izvan uobičajenog i izaziva promenu boje. Komisija FINA sprovela je testove o kvaltetu vode i zaključila da ne postoji zdravstveni i bezbedonosni rizik", navodi se u saopštenju FINA.

(Telegraf.rs)