Putin organizuje takmičenje za paraolimpijce: Zabrana je nehumana

Predsednik Rusije najavio da će država nastaviti da se bori za sport bez dopinga

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je zabrana ruskim sportistima da učestvuju na Paraolimpijskim igrama u Riju nemoralna i najavio organizaciju posebnog takmičenja za njih.

- Mi vas podržavamo i organizovaćemo specijalna takmičenja na kojima ćete moći da pokažete svoje majstorstvo. Nagrade za pobednike biće i iste kao što bi bile na kraju Paraolimpijskih igara - izjavio je Putin na susretu sa ruskim olimpijcima, a prenosi Sputnik.

On je dodao da će Rusija nastaviti da se bori za sport bez dopinga.

- Nepravedno i nemoralno je ljutiti se na one kojima je sport smisao života, koji svojim primerom daju nadu i veru u sopstvene snage milionima ljudi sa invaliditetom. Žao mi je onih koji donose takve odluke, jer oni moraju da znaju da je to za njih same ponižavajuće - poručio je Putin.

Ministar sporta Vitalij Mutko najavio je da će se Rusija žaliti švajcarskom federalnom sudu na odluku Suda iz Lozane da zabrani učešće paraolimpijcima u Riju.

Ruski atletičarima, sem Darije Klišine, zbog navodnog sistemskog dopinga nije dozvoljeno ucešće na Olimpijskim igrama u Riju.

(Telegraf.rs/Tanjug)