Pre 25 godina svet Formule 1 promenjen je zauvek

Avgusta 1991. godine u najluđem cirkusu debitovao je najbolji vozač svih vremena Mihael Šumaher

Foto: Profimedia/AFP

Pre četvrt veka najveća zvezda Formule 1 je rođena.

Nemački vozač Mihael Šumaher debitovao je u trci za Veliku Nagradu Belgije na stazi Spa-Frankošamp, kao 22-godišnjak, za ekipu Džordan. Bio je 25. avgust 1991.

Trijumfovao je pokojni Ajrton Sena, ali taj trenutak ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju najbržeg cirkusa kao dan kada je na veliku pozornicu kročio legendarni Nemac.

Zanimljiva je i priča kako je Šumaher uopšte dobio priliku tog dana da sedne u bolid.

Debi najboljeg svetskog vozača svih vremena obežio je splet okolnosti. Naime, nekoliko dana pre trke u Londonu je uhapšen Bertrand Gašo, tadašnji vozač Džordana, jer je nekoliko meseci ranije, tokom jedne svađe, poprskao sprejom taksistu u britanskoj metropoli.

Vlasnik tima Edi Džordan nije imao drugog vozača za trku u Spa, a želeo je da angažuje nekog od veterana - Keke Rosberga, Stefana Johansona ili Dereka Vorvika.

Tih dana javio mu se nemački menadžer Vili Veber i preporučio mu mladog vozača po imenu Mihael Šumaher koji je bio uključen u Mercedesov juniorski program. Obećao je da će i nemački sponzori pripaziti Džordan, pa je 22-godišnji Šumaher dobio mesto u kokpitu za trku u Belgiji.

U četvrtak se pojavio na stazi u Ardenima, gde mu je prvi vozač tima Andrea de Cesaris pokazao bolid Džordan B191. Već narednog dana na nezvaničnom treningu Šumaher je prvi put seo u bolid F1 i ostvario osmo vreme.

Na subotnjim kvalifikacijama bio je sedmi – čak osam desetinki sekunde brži od klupskog kolege De Cesarisa. Svega nekoliko stotina metara nakon starta trke, u nedelju 25. avgusta 1991, Šumi se probio na peto mesto. Nažalost, nekoliko sekundi kasnije morao je odustati.

Bez obzira na peh, svima je već tada bilo jasno: zvezda je rođena!

Već na narednoj trci u Monci Šumaher je vozio za Beneton sa kojim će kasnije osvojiti dve titule svetskog prvaka. Vredi pomenuti i to da je godinu dana nakon debija u Belgiji, osvojio prvu poziciju na istom mestu.

Iz Benetona je prešao u Ferari i najduža dominacija jednog vozača u formuli 1 mogla je da počne.

Danas, kao što je svima dobro poznato, Šumi, nažalost, proživljava najteže trenutke dok se bori za normalan život nakon nesreće na skijanju pre tri godine.

(Telegraf.rs)