Da li Leonardo može da sruši slavu Moreire, Dijare i Klea i postane omiljeni stranac Grobarima? (FOTO)

Kada neko zna fudbala - on zna. To se vidi "iz aviona". Posle jedne utakmice. Ma, posle jednog treninga. On, jednostavno, zna. Po sunci, kiši, vetru, na plaži - on zna. I tačka. Podeliće tačan pas kad treba, odigrati jednostavno, sa lakoćom postići gol, rešiti utakmicu. Pogoditi iz "slobodnjaka" gde treba i kad treba.

E, takav je igrač Leonardo da Silva Souza, koji se opasno "podvlači pod kožu" navijačima Partizana i polako, ali sigurno postaje njihov novi idol, čak i "preti" da, kao predmet obožavanja, nadmaši njegove prethodnike strance koji su ostavili neizbrisiv trag u Humskoj i u srcima Grobara.

>>> LEONARDO: Srećan sam što sam ponovo obradovao Grobare (VIDEO)

A, bilo ih je, i ovo je podsećanje na njih i njihov doprinos uspesima Partizana. Uz to i pitanje koje je i tema ove priče: da li je Leonardo neko ko može da se postroji u red sa odabranom družinom onih čije se ime na "Jugu" izgovara sa dubokim poštovanjem?

Gol u derbiju za pobedu, pa vanserijski "projektil" u Gornjem Milanovcu. Opet za pobedu. Dovoljno da navijači Partizana upadnu u stanje blage euforije na pomen poslednjih bravura Južnoamerikanca. Ako nastavi na ovaj način da se igra fudbala, o Brazilcu će se jednog dana sasvim sigurno pričati kao što danas sa setom pričaju navijači Partizana o Dijari, Moreiri, Kleu, Kamari, Žuki...

Važno je reći i ovo kada je Leonardo u pitanju: bilo je onih koji su sa podsmehom gledali na viziju sportskog direktora Partizana Ivice Ilieva o strancu koji će biti "bomba" i "sigurno jedan od najboljih koji je igrao u Srbiji", i osećaj ga nije prevario. Pogodio je.

Ali, Leonardo će morati još da "zapne" da bi stekao kultni status u Humskoj. U svakom slučaju, početak obećava.

Ono što je sve njegove prethodnike izdiglo iz mase stranaca koji su prodefilovali Humskom, su igre protiv najvećeg rivala Zvezde. I golovi. Tako i samo tako se postaje miljenik "Juga". I nikako drugačije. Ako to ponoviš u nekoliko navrata, onda si, što se tiče i one najprobirljivije publike, bog fudbala. U tom slučaju se dobija oprost za mnoge druge kikseve, loše igre...

Pre nego što se pojavio Leonardo, Grobari su se poslednji put klanjali Mohamedu Medi Kamari, borbenom defanzivnom vezisti koji je "ginuo" na svakoj utakmici, nešto što danas, možda i bolje, radi "pit bul" Everton.

Momak iz Sijera Leonea je u periodu od 2010. do 2013. godine odigrao pedesetak utakmica za Partizan i svojim odnosom prema igri i grbu Partizana ostao upamćen kao jedan od onih koji bi uvek bio ponovo rado viđen u klubu.

Kada ti navijači posvete pesmu, onda znaš da si uradio nešto čime ne može da se pohvali baš svaki igrač. Tako se u Partizanu osećao "crna mamba" Lamine Dijara koji je za crno-bele igrao u periodu od 2007-2012. godine i za to vreme upisao 112 utakmica i 56 golova, i postao apsolutni hit. Na listi najomiljenijih stranih igrača Partizana Senegalac je sasvim sigurno pri samom vrhu.

Za razliku od njega, Brazilac Kleo, čiji je transfer iz Zvezde u Partizan 2009. godine izazvao pravi zemljotres na Topčiderskom Brdu, upola kraće se zadržao, ali mu su mu i dve sezone bile dovoljne da "kupi" sebi mesto u "aleji zaslužnih" u Humskoj. Konačno, poslednji, ali ne i najmanje bitan u grupi igrača koji su se proslavili u Partizanu i bili miljenici navijača, je Almami Moreira. Četiri godine u Partizanu i isto toliko titula, sjajnih poteza, golova i asistencija obeležili su boravak lucidnog ofanzivnog veznog u klubu. Naravno, navijači ga najviše pamte po golu koji je postigao u nadoknadi vremena protiv Crvene zvezde, za 1:1 u Humskoj.

LIČNA KARTA:

IME: Leonardo da Silva Souza (24)

MESTO ROĐENJA: Andira, Brazil

KLUBOVI: Mtsubara, Beršot, Enosis, Metalurg, Gabala, Anži, Partizan.

(Telegraf.rs)