Zvezda i Žalgiris mogu da odigraju još 100 mečeva, ali onaj sa Divcem u postavi će se zauvek pamtiti (VIDEO)

Prošlo je 17 godina...

Bio je Božić 1999. godine kada je Crvena zvezda u krcatom Pioniru dočekala Žalgiris, u okviru FIBA Evrolige.

Zvezda koja je u svojoj ekipi imala sjajne igrače kao što su Vidačič, Pavićević, Stanojević, jestratijević, Bolić, Popović, Topić, Rakočević i Peković, ali jedno se poprilično razlikovalo od ostalih - VLADE DIVAC.

Nekadašnji as Partizana i legendarni jugoslovenski košarkaš iskoristio je ''lokaut'' u NBA ligi u želji da igra utakmice dok pauza traje.

Na stolu je imao ponude i Zvezde i Partizana, a mnogi sus e našli u čudu kada je izabrao crveno-beli dres pre onog crno-belog koji je nosio od 1986. do 1989. godine.

- Zbog igranja Zvezde u Evroligi prihvatio sam crveno-beli dres i mislim da nisam pogrešio. Ali štrajk u NBA ligi je završen pa se vraćam da odradim još jedan ugovor - rekao je Divac tada, iako se u medijima često pominjalo da se gorko pokajao što je igrao za Zvezdu.

A odigrao je samo dva meča, i navodno je plaćen 250.000 dolara po utakmici.

Jedan od ta dva bio je upravo protiv Žalgirisa u Pioniru koji je Zvezda dobila rezultatom 77:69. Drugi protiv Orteza, ali su crveno-beli tada poraženi u Francuskoj.

Ali, da se vratimo na taj meč sa Žalgirisom... Navijači Zvezde su mu klicali i pevali, dok su Grobari već na sledećem meču Partizana istakli transparent ''Vlade, Vuče Brankoviću.'' I čini se da mu nikada nisu oprostili što je nosio crveno-beli dres.

Sada, 17 godina kasnije Žalgiris će ponovo gostovati u Pioniru. Prošle sezone su igrali u Areni i uspeli su da trijumfuju (68:70).

Bila je to jedna od slabijih partija Zvezde u Evroligi, ali su bez obzira na lošu igru imali šut za pobedu - Vilijamsov sa 10 metara. Pre toga propuštena su dva napada pri rezultatu 69:66 za goste. U ta dva meča crveno-beli dres nosili su i sadašnje uzdanice – Luka Mitrović, Nemanja Dangubić, Čarls Dženkins, Branko Lazić i Nikola Rebić koji neće nastupati u petak zbog bolesti.

- Žalgiris je klub bogate tradicije, iz zemlje u kojoj je košarka sport broj jedan, ali znači i nešto više od toga. Klub je bio prvak Evrope, ima mnogo trofeja, osvojio je Saporta kup, dašanji pandan Evrokupu, imaju 19 titula prvaka Litvanije.

- Pokazali su da protiv svih ekipa mogu da igraju veoma kvalitetno. Ne ide nam na ruku to što su u najboljoj formi od početka takmičenja. Čeka nas teška utakmica ne samo zbog naših problema, već i zbog njihovog ozbiljnog kvaliteta, ali i načina igre koji nam "ne leži - rekao je Dejan Radonjić u najavi meča.

Utakmica između Zvezde i Žalgirisa na programu je od 19.00 časova. Crveno-beli imaju skor 4-5, a gosti 3-6.

(Telegraf.rs)