Možda je trenutno stao, ali ovo su 10 najboljih filmova o FUDBALU koje morate pogledati (VIDEO)

Zvanično je najvažnija sporedna stvar u životu, ali nekima je fudbal sve. Bilo da se posmatra uživo, preko TV-a, sluša na radiju ili gleda film s tom tematikom, fudbal je igra koja osvaja srca širom sveta. Pročitajte koji su najuspešniji filmovi o fudbalu

Vikend u kom se trenutno nalazimo je rezerisan za praznike i otuda je fudbal ''mrtav'' u većini zemalja.

Međutim, to ne znači da morate da ga zaboravite na dva dana, pošto su tu filmovi posvećeni najvažnijoj sporednoj stvari. A kada ćete ih na miru pogledati ako ne sada?

Iz tog razloga Telegraf vam predstavlja 10 filmova s fudbalskom tematikom koji su ostavili upečatljiv trag u svetskoj kinematografiji

10. ''Maradona'' (2008)

Film o životu legendarnog Dijegfa Armanda Maradone koji je režirao Emir Kusturica, koji je pratio ''El Pibea'' u Buenos Ajresu.

U ovom filmu viđene su neverovatne scene kao što je intervju u jednom od najozloglašenijih kabare barova, dok su svuda unaokolo polugole plesačice. Svakako vredi pogledati.

9. ''The Football Factory'' (2004)

Nisu svi fudbalski filmovi vezani samo za događanja na teren, a glavni dokaz je neverovatan film ''The Football Factory'' koji već nosi prefiks kultni.

Tipično razmišljanje britanskih navijača, pre svega Čelsija i Milvola, brdo nasilja i kokaina, glavni su motivi ovog ostvarenja napisanog po noveli Džona Kinga.

8. ''Escape to Victory'' (1981)

Radnja ovog filma smeštena je u logor nacističke Nemačke, a glavne uloge tumače Majkl Kejn, Silvester Stalone i legendarni Brazilac Pele.

Kejn glumi bivšeg britanskog fudbalera koji organizuje meč protiv nemačkih stražara, a kompletna situacija i te kako je zainteresovala nemačke vlasti.

7. ''Mean Machine'' (2001)

Nekadašnji fudbaler raznih premijerligaških klubova Vini Džons glumi reprezentativca Engleske koga proganjaju priče o navodnom nameštanju utakmica. Zbog vožnje u pijanom stanju, Vini odlazi u zatvor gde će se kasnije organizovati meč između njih i zatvorenika.

Ponuda da ponovo namesti ili ljubav prema saigračima? Šta će preovladati kod Vinija? Posebno zanimljivo je i to što golmana glumi Džejson Statam koji je u originalu skinuo škotski akcenat.

6. ''Looking for Eric'' (2009)

Priča u kojoj je u glavnoj ulozi legendarni napadač Mančester junajteda Erik Kantona. U stvari, ovaj film nije priča o njegovim dogodovštinama na terenu, nego o privatnom životu.

O odnosu s bivšom suprugom, sinom kojeg je uhvatio da puši marihuanu i mnogim drugim stvarima...

5. ''The Damned United'' (2009)

Koliko je bio poznat po fudbalskim stvarima, legendarni menadžer Brajan Klaf ostaće upamćen po nezgodnom temperamentu.

Ovaj film i jeste priča o nekadašnjem menadžeru Notingema i Derbija i i mračnom periodu koji ga je zadesio.

4. ''Fever Pitch'' (1997)

Originalni film je sniman na osnovu autobiografske knjige Nika Hornbija. U knjizi i engleskom filmu radilo se o fudbalu i Arsenalu u sezoni 1988/89, dok se za američko tržište sport promenio u bejzbol 2004. godine.

Originalni scenario za ovaj film je predviđao da Red Soksi gube u plej ofu, ali kako su Soksi iznenadili sve i osvojili titulu po prvi put u istoriji, scenario je morao da se menja i neke scene su naknadno snimljene.

3. ''Zidane: A 21st Century Portrait'' (2006)

S obzirom na to da je jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, bilo je samo pitanje vremena kada će Zinedin Zidan dobiti dokumentarac.

Međutim, film o Francuzu je obrađen kroz samo jednu utakmicu, i to onu sa Viljarealom 2005. kada je Zidan isključen zbog tuče. Film je rađen sa 17 različitih sinhronizovanih kamera koje su pratile svaki minut utakmice.

2. ''The Goal! Triology'' (2005-2009)

Stvarno sjajan film! Fudbalski ''Gospodar prstenova''. Ovo je priča o meksičkom imigrantu Santjagu Munjezu koji živi u Los Anđelesu i radi kao baštovan.

Njegov san se ostvaruje kada je prošao probu u Njukaslu da bi potom usledile fudbalske dogodovštine i prelazak u Real iz Madrida. Naravno, tu je i SP. Sama informacija da su prva dva filma zaradila oko 35 miliona dolara jasno govori da ga vredi pogledati.

1. Montevideo, Bog te video (2010)

Najbolje smo ostavili za kraj. Naravno, titulu je poneo ''Montevideo, Bog te video'' za koji verujemo da ste ga skoro svi pogledali.

Izlišno je pričati bolo šta o njemu osim da vam preporučujemo da ga tokom ove praznične atmosfere ponovo pogledate.

(Telegraf.rs)