Oslikala je Tuđmanov ulazak u Knin, a sada je od FIFA dobila specijalan zadatak!

Ana Barbić Katičić, hrvatska umetnica, zaslugom Zvonimira Bobana, angažovana je da osmisli izgled trofeja koji će biti uručen najboljem igraču na svetu

Najboljim fudbalerima sveta i najboljim fudbalerkama, kao i najuspešnijim trenerima za prethodnu godinu, u ponedeljak na ceremoniji "The Best FIFA Football Awards 2016" biće uručen 6,4 kilograma težak pehar koji je delo hrvatske umetnice Ane Barbić Katičić.

Ona je dobila posao u FIFA preko slavnog hrvatskog fudbalera Zvonimira Bobana, sada jednog od funkcionera u toj organizaciji.

U domovini se proslavila kada je naslikala bivšeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana čiji je ulazak u Knin ovekovečila muralom u muzeju "Oluje" u Kninu. Taj i slični projekti su je i preporučili Bobanu da je angažuje u izradi novog pehara.

- Ponosna sam što sam deo velike svetske sportske priče. Pehar nas vraća u same početke FIFA-e jer prikazuje loptu koja se koristila u finalu prvog Svetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. godine. Celi njegov izgled sledi klasični i dobro poznati vizuelni identitet FIFA-e, ali je pročišćen, osavremenjen, u skladu s današnjom visokotehnološkom proizvodnjom - kaže ona.

Naravno, nje ne bi bilo u ovoj priči da nije bilo Zvonimira Bobana.

- Ništa od ovoga, međutim, ne bi bilo bez Zvonimira Bobana koji je i sam u kancelariji predsednika Međunarodne fudbalske federacije. On me je pozvao da napravim predlog. I ranije sam sa njime radila pa sam se rado odazvala. Pošto je Zvonimir ne samo izvrstan sportista, već i odličan poznavalac umetnosti, sam mi je dao ideju kako bi trebalo da izgleda taj spoj sportskog i umetničkog, modernog i tradicionalnog. Tu sam njegovu početnu varijantu dalje razrađivala i na kraju došla do ovog rješenja kojim se ponosim. Naročito mi je drago što Zvonimir nije zaboravio na svoju zemlju - kaže Ana koja je pre Akademije likovne umetnosti u Zagrebu studirala pravo.

(Telegraf.rs)