6 stvari koje treba da znate pred nastavak fudbalskog prvenstva!

Pripreme su završene, svi su se dovoljno odmorili, navijači su prikupili novu energiju i sve je spremno za nastavak Superlige

Utakmicom Mladost - Radnički Niš počinje prolećna sezona Superlige Srbije u fudbalu. Posle jedne od najdužih fudbalskih pauza na Starom kontinentu između dve polusezone, i dugih priprema koje su ekipe iz Srbije imale u nešto toplijim krajevima, sve je spremno da se ''bubamara'' zakotrlja na fudbalskim terenima u Srbiji. Ili bi bar trebalo da bude tako...

Izdvojićemo nekoliko detalja koje bi trebalo da znate pred početak Superlige:

1. OČEKUJE NAS NEIZVESNIJA BORBA ZA TITULU

1. Zvezda brani titulu, ima 6 bodova prednosti u odnosu na Partizan, ali pošto se bodovi dele pred plej-of i pošto je derbi već 4. marta, nema sumnje da bi u slučaju eventualne pobede crno-belih gledali neizvesnu i izbudljivu borbu za titulu na proleće.

Prošle godine su zbog Zvezdine ubedljive prednosti ljubitelji fudbala bili lišeni takve mogućnosti. Donekle je u konkurenciji osim večitih i Vojvodina sa 45 bodova, tri manje od crno-belih, međutim, posle turbulentnog perioda na Karađorđu po završetku jesenje polusezone, teško je to očekivati.

2. ZVEZDA I PARTIZAN SAČUVALI TIMOVE I POJAČALI SE

Kao retko kada, u ovom prelaznom roku su oba večita rivala sačuvala okosnicu tima, a uz to su se i pojačali.

Zvezdu su napustili Hugo Vieira, Pablo Muče, David Babunski i Tomas Fibel i Miloš Cvetković, a stigli su Ričmond Boaći, Nenad Milijaš, Abraham Frimpong, Milan Senić, Milan Pavkov, Srđan Vujaklija, Nemanja Milić i Mateus Viveiros..

Partizan su napustili: Nikola Đurđić i Gregor Balažic, a stigli su Leandre Tavamba i Mohamed El Monir. Ipak, najveća pojačanja za crno-bele predstavlja ostanak Leonarda i Evertona.

3. TITULA MOŽDA NE BUDE ODLUČIVALA NIŠTA O EVROPI

Partizan je pod sankcijom UEFA, koja je odlučila da suspenduje crno-bele iz evropskih takmičenja, pa je moguće da na kraju sezone klubu iz Humske pozicija na tabeli ništa ne znači kada je u pitanju plasman u neko od evropskih takmičenja.

Zvezda je bila u sličnoj situaciji 2014. godine, kada posle osvajanja titule nije dobila mogućnost da igra u Evropi, pa je umesto nje Partizan učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Crno-belima ostaje nada da bi njihova žalba sudu u Lozani mogla da se usvoji, ali s obzirom na to koliko su srpski timovi ili Savezi imali uspeha u žalbama na ovom sudu, mnogi su pesimisti.

4. DISKUTABILNI TERENI

Pitanje je kakvi će tereni dočekati fudbalere u 22. kolu, koje je prvo ako računamo samo proleće. Izuzev stadiona Zvezde, Partizana, verovatno Vojvodine i Čukaričkog, pitanje je u kakvom će stanju biti ostali tereni. Podsetimo samo da su u finišu jesenjeg dela prvenstva mnogi tereni bili zaleđeni. Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da je prognoza povoljnija i da se najavljuje toplije vreme u odnosu na prethodni period u Srbiji.

5. PODELA BODOVA 13. MAJA

Plej-of će početi nakon 30. kola koje je zakazano za 13. maj, a nakon toga će biti odigrano još 7 kola u plej-ofu, a domaćin će biti određen prema plasmanu ekipa na tabeli.

6. VIŠE PUBLIKE NA STADIONU

Na tribinama tokom prvog dela prvenstva kao da je vladala kuga. Očekivano je da tokom proleća na stadionima bude više navijača. I tradicionalno je na srpskim terenima više publike tokom proleća.

Jedan od razloga slabije posete jeste i to što su mnogi navijači Zvezde bili razočarani posle ispadanja od Ludogoreca. Deluje da se sada među pristalicama crveno-belih pojavila neka nova energija, a i ulaz na prvi meč protiv Pazara je besplatan, a naredni meč na Marakani je derbi. Nema sumnje da će samo te dve utakmice značajno popraviti jesenji prosek.

(Telegraf.rs)