Top 7 najtalentovanijih košarkaša Evrope od 16 do 22 godine: Sin legende Partizana i bivši igrač Zvezde su među njima! (VIDEO)

Predstavljamo vam trenutno najbolje rangirane mlade košarkaše Evrope među kojima se nalaze dvojica momaka iz Srbije

Košarkaška Evropa će uskoro dobiti nove zvezde koje polako pristižu. Širom starog kontinenata ima mnogo mladih talentovanih igrača, a Telegraf vam predstavlja 7 najtalentovanijih u godištima od 2001. do 1995.

>>> Iz NBA prognoziraju da bi Luka Dončić mogao da bude prvi pik na draftu!

Ova lista je inače zvanična i nalazi se na sajtu Eurohopes koji svakog meseca ažurira listu u odnosu na igre i nastupe igrača.

Na ovoj listi bio je i naš Boriša Simanić u kategoriji 1998. godište, ali je u poslednje vreme manje igrao pa više nije u prvih 5.

Ipak, imamo čak dvojicu igrača i jednog koji je poreklom naš. U konkurenciji 2001. godišta prvi na listi je Mario Nakić, u konkurenciji 1995. Dušan Ristić, a u grupi 1999. godišta Luka Dončić (Slovenac čiji je otac Srbin iz Kraljeva)

Tu je i Marko Gudurić koji je 5. u godištu 1995. kao i Filip Petrušev i Balša Koprivcica koji su 2. i 5. u 2000. godištu.

Ali pogledajte redom sve kategorije i prvih 5 igrača.

Godište 2001.

1.Mario Nakić  (197 cm) Plejmejker/bek Srbija

Sin bivšeg igrača Partizana Ive Nakića, rođen je u Beogradu gde je i odrastao i igrao za KK Zemun. Trenutno je član mlađih selekcija Real Madrida. Ima prosek od 17,8 poena u kadetskoj ligi.

Uz njega u tom godištu se nalaze 2. Karem Kuili (Engleska, Real madrid) 3. Teo Meldon ( Francuska - Insep) 4. Nikos Rogkavopoulos (Grčka - Dukas) 5. Esom Mijem (Francuska CFBB)

Godište 2000.

1. Sekou Doumbouja  202 cm  krilni centar/krilo  Francuska

Francuski košarkaš koji igra za Poiter a rođen je u decembru pa je faktički bliži 2001. godištu. Skauti ga karakterišu kao odličnog defanzivca sa dobrim skokom i osećajem za rampu.

Uz njega u tom godištu su još  2. Luka Šamanić (Hrvatska - Barselona) 3. Filip Petrušev (Srbija - High School SAD) 4. A. Balcerovski )Poljska -Svebodžice) 5. Balša Koprivica (Srbija  - Srednja škola SAD)

Godište 1999

1. Luka Dončić  199, bek Slovenija

Svi znaju o kome se radi, o talentovanom igraču koji već ove sezone u Evroligi pokazuje neverovatne igre iako nema ni 18 godina.

U njegovom godištu su i 2. Džanan Musa (BIH - Cedevita) 3. S. Mamukelašvili (Gruzija - Akademija Monteverde SAD) 4. Isak Bonga (Nemačka - Skajlaners Frankfurt) 5. Džejlen Hoard  (Francuska - Avr)

Godište 1998.

1. Frenk Ntilikina  197 plejmejker Francuska

Mladi Francuz se kotira kao najbolji u Evropi u ovom godištu gde je prošle godine na prvom mestu bio Boriša Simanić koga sada nema u prvih 5.

Uz Francuza tu su još: 2. Omer Faruk Jurtseve (Turska - NC Stejt SAD) 3. Isak Hartestin (Nemačka - Žalgiris) 4. Radions Kurucus ( Letonija - Barselona) 5. Kostja Mušidi (Nemačka - Mega leks)

Godište 1997.

1. Lauri Merkanen  211 cm centar  Finska

Mladi Finac igra na Univerzitetu Arizona Stejt a potiče iz košarkaške akademije Helsinkija.

U njegovom godištu su još 2. Jonatan Žene (Francuska  - nansi) 3. Svjatoslav Mikailuk ( Ukrajina - Kanzas Stejt) 4. Nik Slavica (Hrvatska - Cibona) 5. Edin Atić (BIH - AEK Atina)

Godište 1996.

1. Tajler Dorsi 194 cm plejmejker Grčka

Tamnoputi plejmejker američkog imena se vodi kao Grk i trenutno je na Univerzitetu Oregon u SAD. Karakteriše ga snaga i eksplozivnost kao i solidan šut.

Uz njega u tom godištu su i 2. Marko Arapović (Hrvatska -Cedevita) 3. Alfa Kaba (Francuska  - Mega leks) 4.K Mitoglu (Grčka - Vejk Forest SAD) 5. Ludvig Hakanson (Švedska - Fuenlabrada)

Godište 1995.

1. Dušan Ristić   212 cm Centar Srbija

Bivši junior Zvezde sada član Univerziteta Arizona. Odličan pokretljivi centar tipa Nenada Krstića.

U njegovom godištu u prvih 5 su   1. Limane Diop (FRancuska -. Baskonia) 3. Anzejs Pasecniks (Letonija - Gran Kanarija) 4. Alberto Abalde (Španija - Huventud) 5. Marko Gudurić (Srbija - Crvena zvezda)

(Telegraf.rs)