Srbija bez Bogdana, Tea, Jokića i Bjelice u kvalifikacijama za Mundobasket!

Osim selekcije SAD i ostale evropske selekcije neće moći da računaju na svoje NBA igrače tokom kvalfikacija za Svetsko prvenstvo 2019.

Nakon osvajanja srebrnih medalja na poslednja dva velika takmičenja, košarkaška reprezentacija Srbije moraće da igra od novembra 2017, pa u naredne dve godine bez petorice najboljh igrača.

Tačnije bez igrača iz koji nastupaju u NBA ligi.

Razlog za neigranje NBA igrača kako američki, srpskih, tako i svih ostalih evropskih selekcija jeste promena pravila FIBA gde sve selekcije moraju da igraju kvalifikacije. A za igrače iz NBA je to skoro nemoguće.

Srbija sada ima trojicu NBA igrača Bobana Marjanovića, Nemanju Bjelicu i Nikolu Jokića, a očekuje se od sledeće sezone još dvojicu Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića. Jedino ako se Bogdanović i Teodosić ne predomisle, pa ne odu u NBA što je malo verovatno.

Praktično bi bez jedne petorke i to možda i prve igrali kvalifikacije za Mundobasket 2019.

Podsetimo, kvalifikacioni ciklus trajaće dve godine za svako izdanje Mundobasketa. Podrazumevaće šest prozora po ciklusu, koji će biti organizovani u sistemu novembar – februar – jun – septembar – novembar – februar.

To praktično znači da u novembru i februaru NBA igrači neće moći da igraju, jer nijedan klub ih ne bi pustio da napuste sezonu na sedam dana, dok bi u junu i septembru možda mogli da pomognu, jer je tada pauza u NBA.

Ali, Srbija ima mnogo dobrih igrača tako da će selektor Aleksandar Đorđević imati priliku da mlađe igrače gurne u vatru.

Na narednom Mundobasketu u Kini učestvovaće 32 ekipe – domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope.

Ali, kako Srbiji tako i drugim selekcijama. Ovde bi mogle da profitiraju selekcije koje imaju manje igrača u NBA.

(Telegraf.rs)