Iznenada srčana smrt sportista na terenu i kako je sprečiti! (FOTO)

Zašto mladi sportisti umiru na terenu ili posle neke utakmice tema je o kojoj su pričali srpski kardiolozi na simpozijumu u Niškoj Banji

Foto Ilustracija: Profimedia

Vrhunski sport uzima žrtve, poslednjih godina sve više. Sve češće mediji objavljuju vesti kako je sportista preminuo na terenu.

>>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Fudbaler plesao po terenu slaveći gol, a potom je umro (VIDEO)

Tradicionalni kardiološki Simpozijumu ,,Aktuelnosti u kardiologiji 6” organizovan je ovog vikenda u Niškoj Banji, a na njemu je osim standardnih tema u kardiologiji posebnu pažnju je izazvala sesija iz sportske kardiologije gde su bile predavanja na temu Sportsko medicinskih testiranja sportista te iznenadne srčane smrti sportista na terenu.

>>> TRAGEDIJA: UMRO BIVŠI ZVEZDIN FUDBALER, član šampionske generacije!

Predavanja su bila veoma zanimljiva, a pratilo ih je više od 100 kardiologa iz Srbije i regiona.

U našoj zemlji u poslednje dve godine desila su se dva slučaja. Jedan je bivši fudbaler Zvezde Goran Gogić koji je preminuo posle treninga u Kini, a drugi je mladi fudbaler iz Republike srpske koji se takođe srušio u toku utakmice.

Prof. Dr Ivana Nedeljković sa Kliničkog centra Srbije je u uvodnoj reči  pričala o Sportskoj kariologiji u karidovskularnom kontinumu kroz prikaze slučajeva.

>>> PREMINUO NA TERENU: Još jedna tragedija u srpskom fudbalu!

Zanimljiva predavanja imali su lekari ordinacije “Vita Maksima” koja se brine o zdravlju fudbalera Partizana, Jagodine, Čukaričkog, OFK Beograda, kao i košarkašaa Crvene zvezde, FMP-a.

Ass. Dr Tamara Stojmenović je imala je zapaženo izlaganje sa temom: “Iznenadna srčana smrt u sportu – dešava se i kod nas: prikaz slučaja srpskog profesionalnog fudbalera.

Dr Marija Kostić Vučićević je izlagala rad sa temom "Doziranje fizičke aktivnosti kod rekreativaca sa karotidnom bolešću"

Dr Ivan Nikolić pričao o "Značaju sportsko medicinskih pregleda i praćenju mladih sportista."

Takođe, Dr Marija Anđelković iz Antidoping agencije Srbije pričala je o tome šta svaki lekar mora da zna o dopingu u sportu.

Zaključak sesije i predavanja je da je u profesionalnom sportu , ali i kod rekreativaca treba insistirati na redovnom pregledu  najpre Testom opterećenja (prati se rad srca u maksimalnom naporu i uočavaju eventuelne promene i problemi), zatim obavezan EKG-e, ali i ostala dijagnostika, ako se pokaže da je potrebno poput Holtera EKG-a, Ultrazvuka srca, itd.

Na tome treba insistirati naročito kod samih sportista koji često prikrivaju probleme sa srcem kako bi potpisali ugovor, ali takođe insistirati kod timskih lekara, trenera uprave klubova koji često u svrhu korišćenja sportiste ne žele da obrate pažnju na detalje i dodatne preglede.

(Telegraf.rs)