EP U20: "Orlići" ispustili bronzu

Španci se bolje snašli u poslednjim trenucima četvrte četvrtine, najefikasniji bili Mitrović i Drenovac

Selekcija Srbije do 20 godina osvojila je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, pošto je u utakmici za treće mesto izgubila od Španije rezultatom 67:66.

Presudili su poslednji minuti četvrte četvrtine, u kojima "orlići" nisu imali dovoljno sreće u šutu, što su Španci iskoristili na najbolji način. Najefikasniji u našoj selekciji bili su Mitrović sa 15 i Drenovac sa 10 poena, a na drugoj strani Fernandez sa 16 i Guera sa 13.

Obe reprezentacije počele su nervozno utakmicu sa dosta izgubljenih lopti, i nijedna ekipa nije imala vođstvo više od pet poena, kada su Španci vodili 9:4. Na kraju su se i jedni i drugi konsolidovali i do kraja prve četvrtine postgli po 18 poena, a među orlićima su se najviše istakli Cvetković (3 p, 2 sk, 2 ast) i Drenovac (6 p).

Prvih pet minuta druge četvrtine Srbija nije postigla koš, ali je usledila serija naših momaka od 7:0 za vođstvo 25:20, ali su Španci ponovo uhvatili priključak za minimilano vođstvo Srbije na poluvremenu (33:32).

Tokom treće deonice su kvalitetnije odigrali Španci, ali su i dovoljno grešili da se ne odlepe rezultatski. Najveću prednost od šest poena imali su u 30. minutu 52:46, ali je Nemanja Dangubić sjajnom trojkom sa preko pola terena u poslednjoj sekundi uneo potrebnu neizvesnost za poslednju četvrtinu (52:49).

U pravom trenutku je Srbija pokazala fantastičnu igru, koja ju je krasila tokom celog turnira. Konačno su izabranici Aleksandra Džikića prešli u vođstvo, bili dosta agresivniji i poremetili pomalo opuštene Špance. Dangubić je odličnim zakucavanjem doprineo da Srbija povede sa tri poena (57:54), a potom i pet. "Orlići" su to ipak prokockali, tako da je na dva minuta do kraja utakmice usledilo vođstvo Španaca od koša razlike. Posle tajm-auta, Srbija je prelaskom za zonu uspela da se odbrani od napada Španaca i ponovo pređe u vođstvo, a onda greškama da vrati na neizvesnu završnicu. Abrines je trojkom na 11 sekundi doneo Špancima pobedu 67:66.

SRBIJA U20:

Cvetković 8 (2 sk, 3 as), Lambić 4, Miljenović 7 (3 sk), Dangubić 7, Bogdanović 6 (5 sk), Mitrović 15 (10sk), Gujaničić, Luković, Bešović  2, Drenovac 10, Marinković, Nastić 7 (4 sk).

ŠPANIJA U20:

Servera, Pozas 5, Sans 3, Fernandez 16, Suarez 4, Barera, Abrines 11, Dies 9, Oriola 4, Tomas, Olaizola 2, Guera 13.

Veliko finale između Litvanije i Francuske na programu je od 20.45h.

(Telegraf.rs)