Svi strepe od UEFA i Grobara: Da li će uraditi to na godišnjicu Srebrenice?

UEFA je pooštrila kriterijume i pod posebnom lupom posmatra srpske navijače, te je mnogima posebno kritičan datum kada se igra utakmica Partizana i Budućnosti i strahuje se od neke nepromišljenosti Grobara koja bi mogla skupo da košta klub

Partizan i Budućnost u utorak igraju utakmicu 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a mnogi strahuju već od toga šta će Grobari pripremiti na tribinama za evropsku premijeru. Pre svega, strahuju navijači Partizana, jer se datum odigravanja utakmice poklapa sa godišnjicom Srebrenice.

>>> Đukić najavljuje ofanzivni Partizan u kvalifikacijama za LŠ: Leonardo je u konkurenciji za Budućnost! (VIDEO)

>>> Pogledajte kako je Miša Tumbas pozvao Grobare na utakmicu Partizan - Budućnost (VIDEO)

U Potočarima će se tada obeležiti 22 godine od zločina u Srebrenici, a istog dana će se u Humskoj igrati meč protiv Podgoričana. Obično uvek srpski navijači na godišnjicu Srebrenice imaju poruke upućene Ratku Mladiću, i prethodnih godina nisu propuštali da mu skandiraju ime ili parolom pruže podršku, čestitaju rođendan i da mu, kako kažu na parolama, zahvale za oslobođenje srpskog grada Srebrenice.

Bilo je od nekih navijača i nekih sramnih transparentata u kojima se pominju i noževi i žice, pa je strah potpuno opravdan jer je UEFA rigorozna po tom pitanju.

Poslednji primer je u taboru Partizanovog večitog rivala, jer je Crvena zvezda kažnjena zbog pesme o Kosovu i zaprećeno joj je da može da igra jednu utakmicu bez publike. Takođe je kažnjena i reprezentacija Srbije zbog ponašanja navijača i zastave sa likom četničkog vojvode na meču protiv Velsa.

Srpski klubovi su pod posebnom lupom zbog mnogih incidenata koje su pravili u poslednjih desetak godina. Upravo pre 10 godina, kada je baš i Miroslav Đukić bio na klupi Partizana, desio se jedan od najvećih, na utakmici protiv Zrinjskog u Mostaru, kada je došlo do velikih incidenata, zbog čega je kasnije Partizan izbačen iz daljeg takmičenja, iako je demolirao Zrinjski u dvomeču ukupnim rezultatom 11:1.

Takođe, Partizan je u prošlosti bio kažnjen zbog transparenta na utakmici sa Totenhemom, a podsetimo i da su se često neke Partizanove utakmice poklapale sa godišnjicom ''Oluje'', pa su Grobari isticali parolu ''Dogodine u Kninu'' u više navrata. Takođe, moguće je političko prepucavanje i zbog gostujućih navijača iz Podgorice.

Zato sada među mnogima vlada strah od ptencijalnog poteza Grobara, zbog osetljivosti teme, kao i pooštrene kontrole delegata i UEFA.

Utakmica između Partizana i Budućnosti na programu je u utorak od 20.45, dok je revanš nedelju dana kasnije u Podgorici.

(Telegraf.rs)