KOLUMNA, MILOJKO PANTIĆ: Srbija će posle Londona biti još gora

Prvo su nam ukrali i uništili fudbal, Zvezdu i Partizan, a sada evo i Olimpijske igre. Zato će za četiri godine na Igrama u Rio de Žaneiru biti još gore ako tamo uopšte i budemo prisutni

Ako naš olimpijski slučaj, neuspeh/uspeh, posmatramo iz ugla Teorije države i prava, kao što to čini premijer Ivica Dačić (zvanični predstavnik države Srbije na zatvaranju Igara), i ako je sport ogledalo društva, a sociolozi tvrde da jeste, onda se u našem londonskom ogledalu lepo vidi da smo mi kao društvo, „ jad i beda kurtizane „ zvane politika.

Kažu da je Nikola Pašić (ne znajući o čemu se radi), prvu srpsku olimpijsku delegaciju od četiri člana ( Stokholm 1912.), ispratio rečima: „Ovaj...vi idete na tu konferenciju u Stokholmu. Pa šta da vam kažem, držite stanje.”

Sto godina kasnije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić (takođe potpuno neobavešten), ispraća londonsku ekspediciju od 115 članova i kaže: „ Srbija je zemlja koja zaslužuje najmanje desetak medalja. INAF.“ (inaf=engl.dosta). Kao da su olimpijske medalje značke pa ko više ugrabi.

Da nam nije Novaka Đokovića, najbolje bi bilo zaboraviti na sport i posvetiti se pobuni (u vidu građanske neposlušnosti na primer), protiv nesposobnih i nekompetentnih gulikoža na vlasti. Nevolja je, međutim, u tome što je u Srbiji danas solidarnost opljačkanih i poniženih mrtva, i što nema onih koji bi pokrenuli i organizovali bilo kakav masovniji otpor „političkim teroristima“ koji uništavaju sve čega se dotaknu. Zato će za četiri godine na Igrama u Rio de Žaneiru, biti još gore ako tamo uopšte i budemo prisutni?

P. S. Nemojte gajiti iluziju, da ONI i mi zajedno sa njima, u svetu ikome išta značimo. Za sve vreme Igara, nijedan engleski medij nije pomenuo ne samo srpske olimpijce, nego Srbiju i Srbe uopšte, čak ni u rubrici „izgubljeno-nađeno“.