Telegraf saznaje: Partizan želi da vrati Evertona!

Crno-beli su shvatili da su promene nepohodne u svim linijama tima, a vezista koji poznaje klub targetiran je kao jedno od rešenja

Najavili smo pre nekoliko dana da je Partizanu pod hitno potrebna rekonstrukcija tima, jer je vrag odneo šalu i crno-beli više nisu konkurentni ni u domaćim okvirima, a kamoli u Evropi, gde ih za nekoliko meseci očekuju kvalifikacije. Alarm je upalio remi u Lučanima, pa će predviđene "korekcije" u timu biti proširene i na još neke pozicije. Konkretno, klub iz Humske će, pored prestrojavanja u odbrani i napadu, potražiti rešenje i na poziciji zadnjeg veznog, a izbor je pao na ljubimca “grobara” - Evrtona Luiza, koga će Partizan pokušati da vrati iz italijanskog SPALa, saznaje Telegraf.

Misija nije laka, Brazilac je u januaru tekuće godine napustio Humsku i za obeštećenje od 600.000 evra pojačao tim iz Serije A. U prvih nekoliko meseci je imao veoma dobar status i minutažu, ali je tekuća sezone donela neke promene, koje Partizan namerava da iskoristi.

Konkretno, crno-belima na ruku ide činjenica da Everton u sezoni koja traje ima prilično limitiranu minutažu u italijanskom klubu i priliku dobija uglavnom sa klupe za rezervne igrače. SPAL inače igra u sistemu 3-5-2, a na poziciji koju pokriva Everton prednost imaju domaći igrači Simone Misiroli, Paskvale Skjatarela i Slovenac Jamin Kurtič.

Otuda se javila ideja da bi vezista bio idealno rešenje, jer je proven igrač, dve godine je proveo u Humskoj (uz osvojena dva kupa i titulu šampiona) i vratio borbenošću svaki evro koji je uložen u njega. U danima koji slede, Partizan naravno očekuje teži deo posla. Potrebno je prvo "opipati puls" čelnika SPAL-a, videti kakvi su im planovi sa Evertonom i postoji li prostor za novu saradnju. Ssvakako treba razmotriti i stav samog fudbalera, koji bi u ovom slučaju mogao da bude presudan.

Da li je na pomolu povratak u humsku? Everton Luiz Foto: Marko Todorović

Otežavajuća okolnost po klub iz Humske je činjenica da Evertona i SPAL vezuje ugovor do 30. juna 2020, uz klauzulu produžetka za još jednu sezonu (klub se pita). Ali, mnogo toga zavisi i od planova Italijana, šta im je ideja sa Brazilcem u budućnosti, ako već na terenu prednost imaju druga rešenja.

Poznato je i da Everton baš i ne "miriše" klupu za rezerve, zbog toga je svojevremeno gotovo demonstrativno napustio švajcarski Sent Galen (svađa sa trenerom, što je iskoristio Partizan), a znao je da se naljuti i u Partizanu kada bi ponekad, istina vrlo retko, bio poslat na "hlađenje".

Verovatno će se neko s pravom zapitati zbog čega Partizan poseže za još jednim zadnjim veznim, kada ih (kao i levih bekova) ima "na izvoz". Ali, svima je jasno da postojeći tim crno-belih nema potreban kvalitet i da su neophodne korenite promene u svim linijama kako bi se situacija vratila u normalu. To će, razume se, iznedriti određena pomeranja u aktuelnom kadru, odlazak nekih igrača, ali time ćemo se nešto detaljnije pozabaviti uskoro...

SUPRUGA UTICALA DA ODBIJE NOVI UGOVOR

Oni koji prate dešavanja u Humskoj se sigurno sećaju da je Partizan želeo da zadrži Evrtona i po isteku ugovora u prvom “mandatu” u Humskoj. Vezisti je tada nuđena duplo veća plata na godišnjem nivou (oko 550.000 evra) i nova trogodišnja saradnja.

Međutim, Brazilac je odbio takvu mogućnost jer je tada na stolu imao još nekoliko ponuda, među kojima je bila i ona iz SPAL-a. I nije bila najunosnija, postojale su iz bogatije iz Rusije od kojih bi i fudbaler i Partizan zaradili veći novac.

Ali, kokale su tada priče, da se u sve umešala Evertonova supruga i praktično presudno uticala da on ne produži ugovor sa crno-belima, već da karijeru nastavi baš u Italiji (ona je poreklom iz te zemlje) i to za manje para.

VIDEO: Da li je i Everton zaslužio da se nađe u akvarijumu?

(Z. Ivković)