Transfer bogovi iz Dortmunda: Doveli ih za "siću", zaradili 347 miliona od prodaje šestorice igrača, sve što dodirnu pretvore u zlato!

Znamo ih kao "Milionere", vreme im je da menjaju nadimak u "Milijarderi"

Borusija iz Dortmunda obeležila je drugu polovinu prethodne godine u nemačkom fudbalu, nametnula se kao ozbiljan faktor i za krajnje domete u Ligi šampiona, iako je u minule dve i po sezone prodala najbolje što je imala u igračkom kadru. 

Klub su, redom, napustili Mhitarjan, Gindogan i Humels (2016/2017), potom ponajbolji ofanzivci i vlasnici dvocifrenog broja golova Dembele i Obamejang (2017/2018), povrh ovog kvinteta i Kristijan Pulišić, koji se u prvim danima nove godine obavezao na vernost Čelsiju, s tm da će ostati do leta u Borusiji.

Tako su "Milioneri" uspeli da, do leta, sačuvaju važan sastojak u borbi za titulu koju im je malo ko predviđao pre početka takmičarske 2018/2019, pored neprikosnovenog Bajerna.

Sa skorom 13-3-1 Borusija zauzima prvo mesto šest bodova više od šampiona.

Borusija je profitirala na činjenici da je uspela da napravi gotovo stoprocentno dobru procenu bukvalno za sve za šta se uhvatila od leta naovamo.

Pun pogodak bio je, pre svega, imenovanje Lusijena Favra na mesto trenera, pozajmica Paka Alkasera iz Barselone je verovatno jedan od najboljih poteza u istoriji kluba (trenutno prvi strelac lige sa 12 golova), a uspon Sanča, Pulišića, "nova mladost" Gecea, ubojitost Rojsa, samo su posledica dobre hemije koja vlada u ekipi.

Žuti ne moraju da brinu - imaju i jare i pare Foto: Tanjug/AP

Uporedo zbog rezultata, u Borusiji zadovoljno trljaju ruke i zbog velike zarade od transfera igrača. Tek su u tom segmentu poslovanja "uboli" bingo.

Klub iz Severne Rajne Vestfalije samo je od prodaje šestorice igrača za poslednje dve i po sezone inkasirao 347 miliona evra. U pitanju su gorepomenuti Mhitarjan, Humels, Gindogan, Obamejang, Dembele i Pulišić, čija je vrednost, kada su dovođeni, zbirno koštala Borusiju svega 66.5 miliona evra!

Primera radi, Pulšića su još kao tinejdžera doveli iz SAD, lansirali ga u seniore pre dve godine, imali planove za njega na duže staze, ali se želje nisu poklopile da se sardnja nastavi. U međuvremenu se pojavio Čelsi koji je ispunio davnašnji san Amerikancu da svoje kvalitete stavi na proveru u najjačoj ligi na svetu.

Humels je, sećamo se, Borusiju koštao "samo" sedam miliona, kupljen je od Bajerna, a onda i prodat Bavarcima za 35.

Prodaja Dembelea se verovatno još slavi u Dortmundu kao najveća ikada, gde je ostavrena zarada od 100 miliona evra (kupljen od Rena za 15, prodat Barsi za 115).

Znamo ih kao "Milionere", ali će nadimak "Milijarderi", budu li nastavili ovim tempom, mnogo bolje da pristaje slavnom "Žutom" klubu.

Top 5 transfera Borusije u poslednje tri sezone

2016/2017 - Henrik Mhitarjan (Mančester junajted - prodat za 42 miliona evra/plaćen 27), Mats Humels (Bajern - 35 miliona/7), Ilkaj Gindogan (Mančester siti - 27 miliona/4)

2017/2018 - Usman Dembele (Barselona -115.5 miliona/15), Pjer Emerik Obamejang  (Arsenal - 63.75 miliona/13)

2018/2019 - Kristijan Pulišić (Čelsi - 64.5 miliona/0)

(Telegraf.rs)