PRVO PARAOLIMPIJSKO ZLATO ZA SRBIJU: Željko Dimitrijević najbolji u bacanju čunjeva!

Dimitrijević je oborio svetski rekord i kao prvoplasirani je ušao u finale, ali su ostali rezultati bili dosta lošiji pa na borilište nije ni izlazio

Olimpijski komitet Srbije od danas je bogatiji za još jednu medalju. Srpski atletičar Željko Dimitrijević osvojio je prvo zlato u istoriji Srbije na Paraolimpijskim igrama, pošto je u Londonu oborio svetski rekord u obaranju čunjeva hicem od 26,88 metara.

Dimitrijević je rezultat ostvario u prvoj seriji kvalifikacija i kao prvoplasirani je ušao u finale, ali su ostali rezultati bili dosta lošiji pa na borilište nije ni izlazio.

Srpski reprezentativac je kao prvoplasirani ušao u finale, u kojem nije ni izašao na borilište, pošto su njegovi rivali imali značajno lošije rezultate, pa je do zlata došao zahvaljujući rezultatu u kvalifikacijama.

Drugo mesto zauzeo je Radim Beleš iz Češke hicem od 26,67, dok je treći bio Lahouari Balaž iz Alžira, koji je bacio 36,31 metara.

ILIĆ-ĐURIČIN U FINALU VAZDUŠNI PIŠTOLJ, STONOTENISERKA PERIĆ-RANKOVIĆ U POLUFINALU

Srpska reprezentativka u streljaštvu Mirjana Ilić-Ðuričin nije uspela da se plasira u finale u disciplini vazudšni pištolj. Ona je u kvalifikacijama zauzela 11. mesto sa 358 krugova. Najbolji rezultat u kvalifikacijama postigla je Olivera Bikova - Nakovska iz Makedonije upucavši 381 krug.

Stonoteniserka Borislava Perić-Ranković plasirala se u polufinale, pošto je u drugom kolu pobedila Jung Dži Nam iz Južne Koreje sa 3:0 (11:6, 11:6, 11:6). Druga srpska predstavnica Nada Matić nije uspela da se domogne polufinala, jer je izgubila od Mijao Žang iz Kine sa 3:0 (11:8, 11:9, 11:6).

Polufinale je na programu sutra od 17.45 po srpskom vremenu.

PREDSEDNIK NIKOLIĆ I MINISTARKA MARIĆ UPUTILI ČESTITKE DIMITRIJEVIĆU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao je atletičaru Željku Dimitrijeviću obaranje svetskog rekorda i osvajanje zlatne medalje u bacanju čunja na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Predsednik je istakao da je postignuti uspeh rezultat dugogodišnjeg rada i odricanja, ali i velike ljubavi prema sportu.

- Srbija ceni to postignuće i posvetiće više pažnje paraolimpijcima, kako bi i dalje nastavili da ostvaruju vanserijske rezultate na svetskim takmičenjima - navodi se u čestitci.

I ministarka sporta Alisa Marić čestitala je našem zlatnom paraolimpijcu.

- Dragi Željko, najiskrenije Vam čestitam na izvanrednom rezultatu, osvojenom prvom zlatu u istoriji naše zemlje na Paraolimpijskim igrama u Londonu, koje predstavlja ponos i radost za sve građane Srbije.Želim Vam sve najbolje u budućoj karijeri i životu - navodi se u čestitki.

(Telegraf.rs/izvor: B92,Beta)