SRBIJA SUTRA PROTIV IZRAELA: Pobeda obavezna, ali možda ipak nedovoljna!

Iako se računa procenat pobeda i poraza, ako Nemacka pusti Azerbejdzan kod kuće, srpski košarkaši će EP gledati na TV, ako ne pobede Izrael sa 19 razlike!

Košarkaši Srbije u utorak od 20.30 u beogradskoj hali "Pionir" dočekuju Izrael u poslednjem kolu kvalifikacija za Evrobasket u Sloveniji sa imperativom pobede, koji u poslednje vreme teško podnose.

Pobeda od 19 poena razlike ili više, garantuje Srbiji drugo mesto u grupi i direktan plasman na Evropsko prvenstvo, ali "orlovi" ne deluju baš kao ekipa koja može tako ubedljivo da pobedi rivala koji im je u Tel Avivu održao pravu košarkašku lekciju. Ako Srbija pobedi Izrael sa manjom razlikom od 19 poena, verovatno će se stvoriti krug tri reprezentacije sa bilansom 6-4, pošto se očekuje da Estonija kao domaćin savlada Island.

U tom slučaju Srbija bi bila treća, a Estonija četvrta, pa bi plasman naših košarkaša zavisio od rezultata u ostalim grupama, jer četiri najbolja trećeplasirana idu na EP. Postoji opasnost da "orlovi" ni u slučaju pobede nad Izraelom ne budu meču četiri najbolje trećeplasirane ekipe, pošto će, ako trijumfuju u poslednjem kolu, Azerbejdžan, Belgija, Letonija i Turska imati bilans 5-3 i bolji procenat pobeda od Srbije, kojoj bi onda izmakao, ne samo Evrobasket 2013., već i mogućnost da nastupe u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Španiji 2014.

Svetislav Pešić, nekada evropski i svetski prvak sa našim košarkašima, pod imenom Jugoslavije, sada selektor Nemačke, mogao bi da bude spasilac srpske košarke, jer neporaženi Nemci dočekuju Azerbejdžan i ako ih savladaju, obezbedili bi da Srbija u slučaju bilo kakve pobede nad Izraelom otputuje na EP. To je realnije nego očekivati da Česi pobede u Turskoj, da Albanija, koja je izgubila sve mečeve, slavi protivi Belgije ili da Rumuni savladaju Letonce.

Poraz od Izraela, to valjda ne treba ni naglašavati, okončao bi sve kalkulacije i srpsku košarku gurnuo u crnu rupu iz koje se ne vidi skori izlaz.

 - Svesni smo značaja i očekujem podršku publike kako bismo ispunili osnovni cilj. Ovi igrači su pružili maksimum, ali takav je sticaj okolnosti i sigurno im sve ovo teško pada, a moj posao je da tim dovedem u situaciju da pobede. Moramo da budemo mentalno spremni i izvučemo pouke, ne samo iz Talina, nego i iz svih prethodnih utakmica - rekao je selektor Srbije Dušan Ivković.

Reprezentaciju Srbije nisu mimoišli zdravstveni problemi ni pred ovaj meč, Miloš Teodosić zbog povrede skočnog zgloba trenirao je lakše nego obično, a Marko Kešelj i Ivan Paunić imali su terapiju, Kešelj sigurno neće biti na raspolaganju. Selektor Ivković veruje da će nastupiti isti sastav kao u poslednjem meču protiv Estonije.

(Telegraf.rs)