OKS DEMANTUJE: Višacki nije kažnjen, sve je loše protumačeno!

Olimpijski komitet Srbije osudio je "prenošenje netačnih informacija", i tvrdi da generalni sekretar OKS nije kažnjen, već da uživa punu podršku

Olimpijski komitet Srbije oglasio se demantijem povodom vesti da je generalni sekretar OKS Đorđe Višacki optužen od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta za učešće u nelegalnoj preprodaji karata na Olimpijskim igrama u Londonu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Olimpijski komitet Srbije oštro osuđuje prenošenje netačne informacije u sredstvima javnih informisanja da je generalni sekretar OKS Đorđe Višacki kažnjen od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta i da se za njega očekuje kazna od strane Olimpijskog komiteta Srbije.

Suštinski netačno interpretiranje zaključka Međunarodnog olimpijskog komiteta u domaćim medijima nanelo je nemerljivu štetu i Olimpijskom komitetu Srbije i lično generalnom sekretaru OKS Đorđu Višackom.

Đorđe Višacki kroz celu svoju karijeru, kako sportsku tako i karijeru sportskog radnika, nikada nije imao nijednu mrlju i nikada nije bio akter nijedne afere ili skandala.

Olimpijski komitet Srbije zahteva da sva sredstva javnog informisanja koja su objavila netačnu informaciju objave demanti na isti način i istim intenzitetom kako bi se naneta šteta Olimpijskom komitetu Srbije i generalnom sekretaru Đorđu Višackom makar ublažila.

Želimo da bude jasno da Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki nije ni suspendovan, ni kažnjen od strane MOK. Naprotiv, u trenutku objavljivanja vesti na sajtu Radio-televizije Srbije sa naslovom "MOK kaznio Višackog" (kasnije promenjenog naslova u "MOK traži kaznu za Višackog"), u kojoj se kaže da "MOK traži da se generalnom sekretaru OKS zabrani učešće u radu međunarodnih olimpijskih tela", Đorđe Višacki nalazio se, kao i u ovom trenutku u Rimu, na Generalnoj skupštini Evropskih olimpijskih komiteta. On u svojstvu člana Skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, zajedno sa Predsednikom OKS Vladom Divcem, učestvuje u razmatranju predloga o uvođenju Evropskih igara.

Imajući u vidu to da se svi predstavnici međunarodnog olimpijskog pokreta nalaze na Generalnoj skupštini EOK, ovim povodom iz Rima, pismom se oglasio i Član MOK, član Izvršnog odbora MOK i Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta, gospodin Patrik Hiki, u kojem jasno demantuje da je Generalni sekretar Đorđe Višacki kažnjen ili suspendovan od strane MOK. U pismu se, naprotiv, navodi da generalni sekretar Đorđe Višacki uživa punu i jedinstvenu podršku, a gospodin Hiki naglašava da se raduje saradnji sa Đorđem Višackim i u budućnosti. Kopiju originalnog pisma, kao i prevod pisma dostavljamo vam kao sastavni deo ovog saopštenja.

PISMO PATRIKA HIKIJA

Usled netačnog saopštenja, koje se u nacionalnim medijima u Srbji pojavilo 7. decembra 2012.godine, ovim potvrđujemo da gospodin Višacki ni u jednom trenutku nije niti kažnjen niti suspendovan iz Olimpijskog pokreta.

Upravo suprotno, gospodin Višacki uživa našu potpunu i jednoglasnu podršku i mi se radujemo zajedničkom radu sa njim u budućnosti.

S najboljim željama,

Patrik Hikij

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta,

Rafael Pagnozi, generalni sekretar Evropskih olimpijskih komiteta

(Telegraf.rs)