SUDAR VELIKANA: Murinjo vs Ferguson i Real vs Mančester (VIDEO)

U derbiju osmine finala Lige šampiona na "Santjago Bernabeu" sastaju se Real Madrid i Mančester junajted kojem prethodi veliki "duel" uz vino dvojice trenera velikana evropskog fudbala. Meč Šahtjor - Borusija Dortmund u drugom planu

Najveći derbi Lige šampiona, meč koji su svi čekali, biće pravi sudar titana u osmini finala najelitnijeg evropskog takmičenja, a u kom će snage odmeriti Real Madrid i Mančester junajted. Uz ta dva velika imena, na "Santjago Bernabeu" gledaćemo još jedan veliki duel dvojice velikih imena koji sede na klupama večerašnjih rivala.

Ser Aleks Ferguson i Žoze Murinjo verovatno su najuspešniji i najintrigantniji treneri današnjice koji su zajedno osvojili čak 22 šampionske titule u pet zemalja sa šest različitih klubova. Uz to su osvojili i 34 "domaća" kupa sa svim tim timovima.

Četiri puta su dizali i "klempavi trofej" Lige šampiona, po dva puta obojica - Fergi 1999. i 2008. (oba puta sa Mančesterom), a "Posebni" 2004. sa Portom i 2010. sa Interom. Tri današnje Lige Evrope - Ferguson oba puta to uradio dok je još postojao Kup pobednika kupova - 1983. sa Aberdinom i 1991. sa Mančesterom, dok je Murinjo to uradio 2003. u tadašnjem Kupu UEFA.

Iako je Ferguson stariji 21 godinu i 26 dana od svog portugalskog kolege i mnogo uspešniji što se tiče trofeja, Murinjo ipak vodi u međusbnim duelima kojih je do sada bilo 14 - Portugalac je uzdignute glave napustio teren čak šest puta u odnosu na Fergijeve dve pobede, a šest mečeva je završeno nerešenim rezultatom.

Sve je počelo sada istorijskim mečom, odigranim 25. februara 2004. godine, kada je baš u osmini finala Porto "iznenadio" favorizovani Mančester junajted i pobedio na "Dragau" sa 2:1, a onda su Portugalci izdržali na "Old Trafordu" (1:1) i prošli dalje, pa kasnije i osvojili titulu prvaka Evrope.

Kasnije je Murinjo prešao u Čelsi, u periodu od 2004. do 2007. godine odigrali su čak deset mečeva, a Murinjovi "plavci" su slavili pet puta u odnosu na Fergijeve "đavole", koji su samo jednom slavili u derbijima. Četiri meča su odigrana nerešenim rezultatom.

Poslednja dva meča koja su odigrali bila su opet u osmini finala Lige šampiona, kada je Mančester bio bolji u dvomeču sa Interom (0:0 i 2:0).

Biće u dvomeču zanimljivo i zbog velikog "povratka" Kristijana Ronalda i dve utakmice protiv "svog" kluba u kome je stekao slavu i ime koje ima danas, i dve utakmice protiv Fergusona, kojeg naziva svojim "drugim ocem".

- Svakako da je meč protiv Junajteda veoma poseban za mene. Na "Old Trafordu" sam proveo najsrećnije dane, a Fergusona doživljavam kao drugog oca. Naravno da će biti emocija, ali zna se šta je cilj na terenu - izjavio je Ronaldo.

S druge strane, ekipa iz Dormunda skoro sigurno neće odbraniti titulu šampiona Nemačke, a u Donjeck dolazi posle ubedljivog poraza na svom terenu od Hamburga (1:4).

- Poraz od Hamburga nije nas uzdrmao. Biće ovo sjajan meč jer oba tima žele da se prikažu u najboljem svetlu. Lučesku je odličan trener koji radi dobru stvar sa Šahtjorom. Uprkos odlasku Vilijana, mislim da nisu slabiji - rekao je trener Borusije.

I jedni i drugi su se "pojačali" tokom zimskog prelaznog roka.

 

(Telegraf.rs)