KLUPA ZA INFARKT: Srpski treneri u ozbiljnim problemima sa zdravljem!

Usled velikog pritiska zbog rezultata, a nesigurnog posla kojim izdržavaju svoje porodice, posao košarkaškog trenera u Srbiji ugrožava zdravlje

Posao košarkaškog trenera je jako stresan, pogotovo u Srbiji, koja je totalno neuređena zemlja po svim pitanjima. Zato i nije čudno što pojedini stručnjaci imaju velikih zdravstvenih problema. 

Posao u srpskoj košarci je nesiguran, slabo plaćen i nikad se ne zna kada će trener dobiti otkaz, a dobiće ga sigurno, jer jedna izreka dobro objašnjava sve, a ona kaže: "Postoje samo treneri koji su smenjeni i oni koji će biti smenjeni" .

Primer mladog Vlade Vukoičića (38), koji je imao zdrvstvenih problema za povišenim krvnim pritiskom dok je vodio Crvenu zvezdu, samo je jedan novi primer u moru slučajeva.

Početkom ove godine, trener Partizana Duško Vujošević završio je u kardiovaskularnoj bolnici "Dedinje" nakon meča sa Cibonom. Doduše, Vujošević je došao na redovnu kontrolu, ali je iz predostrožnosti zadržan.

Trener srpskog šampiona u avgustu je operisao oko. Prema nekim informacijama, Vujošević poslednjih godina ima problema s povišenim šećerom.

Osim njih dvojice, zdravstvene probleme u poslednje vreme ima i Aco Petrović, nekadašnji trener FMP-a i Crvene zvezde, koji je zbog toga pre mesec i po dana napustio klupu Uniksa iz Kazanja. Petrović, kako saznajemo, ima mišićnu atrofiju, a trenutno je u Beogradu, gde ide na redovne kontrole.

Takođe, svež je primer i iz 2007. godine, kada je hrvatski stručnjak Velimir Perasović zbog srčanih problema napustio špansku Taukeramiku. On se tek posle dve godine vratio trenerskom poslu.

Nema sumnje da stres i pritisak pobeđivanja na utakmicama utiču na zdravlje trenera, a svemu tome doprinosi i neredovna i loša ishrana, manje kretanja, pušenje i ostale pošasti modernog načina života.

(D. Stojmenović)