ABA (FINALE): Partizan vratio prsten i kristalni pehar u Humsku

Finale u Laktašima, u kojem su igrali beogradski "večiti rivali", ući će u anale kao prvi derbi crveno-belih i crno-belih koji se igrao u inostranstvu. Crno-beli su i šesti put u 12 godina osvojili ABA ligu

U prvom derbiju beogradskih "večitih rivala" koji se igrao u inostranstvu, regionalna košarkaška ABA liga dobila je novog šampiona. Košarkaši Partizana su u Laktašima stigli do šeste titule pošto su 71:63, bez isključenog Duška Vujoševića, pobedili Crvenu zvezdu.

U sjajnom ambijentu dvorane u Laktašima, gde je s navijačima bilo sve u redu, uvodni minuti finala ABA lige protekli su u dve velike serije.

Partizan je u dva minuta napravio seriju 7:0, nateravši centra Zvezde Predraga Samardžiskog na dva brza faula. Međutim, za nepunih 180 sekundi izabranici Dejana Radonjića uzvraćaju i u 5. minutu vode 11:9. Partizan nema rešenja za brzu tranziciju Zvezde, a u napadu je počeo da gubi rešenja protiv veoma agresivne odbrane protivnika.

Partizan je u prvoj četvrtini promašio prvih šest šuteva za tri, dok je Zvezda jedan jedini pogodila. Crno-beli su bolji u šutu za dva, ali je Zvezda uspela da iskontroliše skok. Usput, crveno-beli imaju i dva pokupljena ofanzivna "otpatka".

Početak drugog perioda ponovo je pripao Partizanu, koji je serijom 7:1 poveo 21:19. Bez šuta za tri, crno-beli traže rešenja u reketu. Uspeva im. Trojkom Subotića Zvezda vraća prednost (22:21),  a onda nastaje "prazan" hod obe ekipe, pa je na semaforu i posle 15 minuta pisalo 22:21 za Zvezdu.

Trener Duško Vujošević nije mnogo tražio zonsku odbranu, ali kada su sredinom druge četvrtine stali u zonu, Zvezda je imala izvesnih problema s realizacijom. Raško Katić, junak Zvezdinog trijumfa nad Radničkim, u prvih 20. minuta se nije naigrao, ali je od 20 skokova tima imao osam uhvaćenih lopti. Kada je on sa pozicije posta pogodio za 25:22 Vujošević je promenio defanzivu. Nije mu pomoglo, pošto je prošle godine centar crno-belih, ušao u seriju i Zvezdu u 18. minutu odveo do maksimalnih 27:22.

Vesterman je vratio Partizan postigavši prvu trojku (posle osam pokušaja)... Istom merom mu je vratio Lazić. Poslednji koš u poluvremenu dao je Savović, te je Zvezda na veliki odmor otišla sa 32:25.

II POLUVREME

Ništa se nije promenilo ni kada su se, posle odmora, na parket vratili košarkaši. Partizan je već posle četiri minuta poveo (40:38), a Zvezdu je poenima držao Katić (12p, 9sk). Radonjić je zbog prigovora dobio tehničku, a Zvezda je u 24. minutu već izašla iz bonusa. Nervozan početak poslednjeg poluvremena u ABA ligi bio je potpuno neočekivan.

Na krilima Lea Vestermana (13p, 3sk, 2as) crno-beli su stigli do plusa od sedam (45:38)... Partizan je u prvih 20 minuta ubacio 25 poena, a u šest druge četvrtine dali su 20! Sve poena za Zvezdu u tom periodu dao je Katić! "Blickrig" crno-belih prekinut je sopstvenim greškama. Zvezda je uspostavila ravnotež, ali je u poslednju deonicu ušla sa minusom od pet poena. Partizan je bez poena centara, dok crveno-belima nedostaju koševi Rakočevića i Savovića. Ne Skota se odavno ne računa...

U 32. minutu igre crno-beli su imali +8 (53:45), a onda je Vujošević nepotrebno reagovao onako kako zna... Dobio je tehničku, a Zvezda dobila četiri penala. Kapiten je pogodio tri, a onda je Katić pogodio za 50:53.

Nervoza se pojačavala kako se meču bližio kraj, a onda su sudije podelile četiri tehničke, posle kojih su treneri obe ekipe završili na tribinama. Pet minuta pre kraja crno-beli su ostali i bez Lučića, koji je, kao i Katić, zbog koškanja dobio TG. Lovernj je minut i po pre kraja došao do 67:57 čime lagano mogao da slavi šestu titulu u regionalnoj ligi.