Evropa ima novog vladara - svi se klanjaju Bajernu! (FOTO) (VIDEO)

Golom Robena u 89. minutu Bavarci osvojili petu titulu prvaka Evrope

Foto: AP/Tanjug

Kralj je mrtav - živeo kralj! Evropa je dobila novog vladara! Posle 12 godina čekanja, dva izgubljena finala u poslednje tri godine fudbaleri Bajerna su na ''Vembliju'' savladali Borusiju iz Dortmunda rezultatom 2:1 i zasluženo se popeli na krov Evrope.

Junak pobede je svakako Arjen Roben koji je najpre u 60. minutu asistirao Mandžukiću za 1:0 da bi, posle izjednačujućeg gola Gindogana, iskoristio kiks odbrane u 89. minutu i od prošlogodišnjeg gubitnika postao najomiljenija osoba u Minhenu.

Nastavio je Bajern sa ovogodišnjom dominacijom nad Dortmundom s obzirom da , računajući i ovaj meč, poslednjih pet susreta nisu napustili pognute glave.

Još jedan neuspeh u finalu LŠ bi fudbalere Bajerna, koje mnogi porede sa onom sjajnom generacijom Milera, Bekenbauera i Henesa, verovatno ''etiketirao'' kao jedne od najvećih gubitnika u istoriji fudbala i pitanje bi bilo kako bi se smoglo snage za dalju motivaciju naredne sezone.

Trener Bavaraca Jup Hajkens, koji je 1991. godine u Beogradu ostao uskraćen za finale LŠ, a 1998. se sa Realom popeo na krov Evrope, sjajno je motivisao ekipu posle gubitka svih trofeja prošle godine i to u sezoni posle koje sasvim sigurno napušta Minhen. U slučaju da osvoje i kup Nemačke Bavarci će postati sedma ekipa koja je u jednoj sezoni uspela da odbrani ''triplu krunu''. Poslednji put to je učinio Inter i to upravo u sezoni kada je savladao Bajern u finalu LŠ (2010)

(M.M.)