SRĐAN ĐOKOVIĆ: Niko nije bio uz Novaka osim nas!

Otac najboljeg svetskog tenisera istakao je da je ponosan što se njegov sin ponaša sportski i korektno i kada pobeđuje i kada gubi, dok za Švajcarca i Španca to ne važi * Porodica je najvažnija u životu * Novak je pokupio najbolje osobine roditelja: mirnoću na majku, borbenost i izdržljivost na oca, smatra Srđan

Otac najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, Srđan Ðoković, kao najznačajniji savet koji je dao sinu naveo je to da su mu roditelji, braća i šira porodica najvažniji u životu.

On je istakao da je prošao pravu golgotu da bi Novak postao uspešan teniser, jer niko nije želeo da mu pomogne, pa je pozajmljivao novac od "zelenaša" sa kamatom od 15 odsto.

- Kada je imao 10 godina, rekao je da želi da bude najbolji na svetu. Odlučili smo da rizikujemo i krenuli bez rezerve da ga podržavamo i od tada sam se posvetio njegovoj karijeri. Bilo je teško, sva vrata su bila zatvorena, vrlo teška situacija u zemlji. Bilo je pojedinaca koji su mogli da pomognu, ali nisu videli ono što ceo svet jeste.

- Iako smo imali posao koji nam je donosio novac, Novakovi troškovi su bili veći, ali snalazili smo se na razne načine. Pozajmljivali smo novac od zelenaša, koji su nam naplaćivali kamatu i do 15 odsto na mesečnom nivou - rekao je Ðoković senior u ekskluzivnoj ispovesti za dnevni list "Kurir".

- Porodica je osnov svega, neko ko mu daje najveću podršku i ko će biti uz njega i ako mu, ne daj bože, bude teško, kao i kad je dobro. Niko drugi nikad neće biti uz njega osim njegove porodice. To je, nadam se, shvatio - objasnio je otac najboljeg svetskog tenisera.

On je naveo da je Novak "kompilacija najboljih osobina supruge i mene", da ima mirnoću na majku, borbenost i izdržljivost na oca, da ima "njenu vodu i moju vatru".

Ðoković je, između ostalog, naveo da je posebno ponosan na sina zbog činjenice da se na pravi način, sportski i korektno, ponaša i kada pobeđuje i kada gubi.

- Novak je shvatio da tako treba. On nije jedan od sportista koji se tako ponaša, on je jedini koji tako radi i u sportu i u životu. Ne postoji sportista koji se na takav način ophodi prema protivnicima i kad pobedi i kad izgubi - kazao je Ðoković, navodeći da je Rafael Nadal bio najbolji Novakov prijatelj dok ga je pobeđivao.

- Kaže narod: Ono što te ne ubije, ojača te. Porodica je i dalje na okupu i tako će biti dok smo na ovom svetu. I naša druga dva sina su sjajna, pokušavaju da ostvare teniske karijere paralelno sa školom. Često idu u Novakov stan, prevrću pehare, spavaju u njegovom krevetu, u želji da se deo Noletovog uspeha prenese i na njih - rekao je Srđan Ðoković u razgovoru za "Kurir".

Najbolji svetski teniser, njegov sin Novak, trenutno se na Korzici priprema za Rodžers kup i za ostale turnire koji ga u nastavku sezone čekaju u Severnoj Americi.

(Telegraf.rs/Kurir)