MOTO GP: Lorenco "za dlaku" ispred Markeza!

Branilac titule do pobede stigao preticanjem pred poslednju krivinu i trku završio sa prednošću od 81 hiljaditog dela sekunde ispred vodećeg u generalnom plasmanu

Aktuelni prvak Moto GP šampionata, španski motociklista Horhe Lorenco, vozač Jamahe, pobednik je Velike nagrade Britanije, vožene na stazi "Silverstoun".

Lorenco je do trijumfa u 12. trci sezone stigao na dramatičan način, svega 81 hiljaditi deo sekunde ispred sunarodnika Marka Markeza, fenomenalnog debitanta u najjačoj klasi, koji je vodeći u generalnom plasmanu. Treći je bio takođe Španac, Dani Pedrosa, klupski drug Markeza u Repsol Hondi.

Markez je povredio rame tokom zagrevanja, što je dovelo u pitanje njegovo učešće u trci, ali mladi as pokazao je veliko srce i svu raskoš talenta i trijumf mu je izmakao pred poslednju krivinu, kada ga je Lorenco prestigao. Markez je trku počeo sa pol pozicije, ali Lorenco je odmah preuzeo vođstvo i u odmeravanju njih dvojice protekla je cela trka.

Markez je u nekoliko navrata izbijao na čelo trke, kad je u poslednjem krugu ponovo prestigao Lorenca izgledalo je da će ostvariti pobedu, međutim šampion je našao način da uzvrati.

U generalnom plasmanu Markez vodi sa 233 boda, Pedrosa je drugi sa 203, Lorenco treći sa 194, dok je četvrtoplasirani Rosi sa 156 bodova daleko od borbe za titulu, a Britanac Kal Kračlou sa 136 jedva da je u domenu teorije.

U šampionatu će se voziti 18 trka , naredna je na programu 15. septembra, Velika nagrada San Marina na stazi "Marko Simonćeli" u Mizanu.

(Telegraf.rs)