Debakli Rusa i Turaka na Evropskom prvenstvu, Hrvati i Slovenci se mučili!

Porazom protiv Švedske šampioni Evrope iz 2007. godine izgubili su šanse za plasman u sledeću rundu takmičenja u Sloveniji, što je svakako najneprijatnije iznenađenje šampionata

Košarkaši Grčke pokazaše još jednom da su ozbiljna reprezentacija. Ovo se ne može reći za Tursku koja je posle poraza od Helena polako počela da pakuje stvari za povratak kući. Obrukaše se izabranici Boše Tanjevića pošteno na ovom Evrobasketu, a posle poraza od Grčke od 61:84, on pošteno reče:

- Napravio sam katastrofu.

Valja istaći da je ekipa Andree Trankierija igrala bez povređenog Vasilisa Spanulisa, a da je ulogu lidera preuzeo Burusis. On je sa 21 poenom bio najefikasniji na meču.

Važnu pobedu, teže nego što se očekivalo, ostvarili su i Slovenci. Oni su sa 72:68 pobedili Gruziju. Domen Lorbek je dao 18, dok je u redovima ekipe koju vodi Igor Kokoškov naturalizovani Amerikanac Riki Hikman dao 19.

Španija se oporavila od poraza od Slovenije! U trećoj utakmici na Evropskom šampionatu "furija" je bila bolja od Češke sa 60:39 (18:7, 15:18, 14:12, 13:2), čime su se približili drugoj fazi turnira.

U utakmici koja nije bila lepa za gledanje, Česi su oborili negativan rekord Hrvata na prvenstvu u Sloveniji po broju postignutih poena, a samo dva su postigli u poslednjoj četvrtini. Iako krajnja razlika to ne pokazuje, Španci ni na meču sa Česima nisu briljirali, što pokazuje čak 14 izgubljenih lopti.

Posle vođstva Španije od osam poena u prvom poluvremenu ,od starta drugog dela  furija je zaigra angažovanije u odbrani u drugom delu igre za konačnih 21 poen razlike. Najefikasniji na meču bio je Rudi Fernandez sa 14 poena, dok kod Čeha nijedan igrač nije imao dvocifren učinak. Ipak mora se istaći čak 14 skokova bivšeg košarkaša Partizana Jana Veselog.

Grupa D (Koper)

Rusija - Švedska 62:81

Italija - Finska 62:44

Turska - Grčka 61:84

TABELA:

Grčka 3-0, Italija 3-0, Finska 2-1, Švedska 1-2, Rusija 0-3, Turska 0-3.

(Telegraf.rs)