NASILJE NA TRIBINAMA: Šta je za četiri godine postignuto pooštravanjem kazni?

Od 1. januara 2010. do danas, pred Prekršajnim sudom u Beogradu, vođeno je 473 predmeta zbog nasilnog i nedoličnog ponašanja na tribinama. Sudovi najčešće na utakmice šalju jednog dežurnog sudiju

Tokom nepune četiri godine od uvođenja pooštrene kaznene politke za nasilje na utakmicama, od 1. januara 2010. do danas, pred Prekršajnim sudom u Beogradu vođeno je 473 predmeta zbog nasilnog i nedoličnog ponašanja na tribinama.

Taj sud je izrekao 166 osuđujućih presuda, 60 oslobađajućih, i 12 opomena.

Jedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka je odbačen, za 86 je nastupila zastarelost, a ostalo je nerešeno 137 predmeta, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Prekršajni sud u Beogradu je izrekao ukupno 39 zatvorskih kazni, 27 kazni zatvora do 15 dana, 9 kazni od 15 do 30 dana zatvora i tri kazne koje glase na više od 30 dana zatvora.

Pored toga izrečeno je 50 zaštitnih mera.

Marinović smatra da je u sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama ključna uloga medija koji bi, kako je kazao, trebalo da izveštavaju o svim sankcionisanjima nekog nasilja bilo da kazne izriče prekršjani ili krivični sud.

- O tome bi trebalo pozitivno izveštavati, da javnost bude upoznata sa tim - da se ne isplati vršiti nasilje na sportskim priredbama, posebno što ima veći broj počinilaca koji je mlađe životne dobi, a ima i maloletnika. Tako bi moglo da se deluje preventinvo i vaspitno na njih da se suzdrže od takvog ponašanja kom su možda skloni ili žele da ga probaju - naglasio je Marinović.

Inače, izmenama Krivicnog zakonika iz 2009. za krivična dela počinjena u grupi predviđene su kazne od dve do osam, a za kolovođu od tri do 12 godina zatvora.

Tada su odrađene i izmene zakona koji reguliše sprečavanje nasilja na sportskim priredbama, kojim su novčane kazne duplirane i predviđene zatvorske sankcije.

(Tanjug)