OBAMA NA STRANI INDIJANACA: Vašington Redskinsi moraju da promene ime?

Vlasnik vašingtonskog NFL ligaša Den Snajder, nije bio nimalo impresioniran Obaminim stavom, rekavši da nikada neće promeniti ime kluba koje postoji već osam decenija

Pored problema visoke politike i budžetske krize, koji ovih dana pogađaju Vašington, građani američke prestonice, naročito oni koji vole sport, bave se i pitanjem imena njihovog tima u američkom fudbalu, Vašington Redskinsa (Crvenokošci), koje je podelilo javnost, a u celu priču se uključio i predsednik SAD Barak Obama.

Tim koji postoji već osam decenija i koji je bio je osvajač titula u NFL, sada se našao pred novim izazovom - mogućom promenom imena, pod pritiskom dela javnosti koja smatra da je u pitanju naziv koji je uvredljiv za pripadnike američkih Indijanaca, starosedelaca ovog kontinenta, čiji se potomci danas uglavnom nalaze po rezervatima.

Ideja o promeni imena nije nova, ali je ponovo aktuelizovana, kada je početkom prošlog meseca počela nova sezona u američkom fudbalu.

- Izuzetno cenimo što je predsednik (Obama) potvrdio ono što i mi govorimo. Nema mesta u profesionalnom sportu za nešto što i rečnik definiše kao rasno uvredljiv pojam - smatra vođa Oneida plemena Rej Halbriter.

Međutim, brojevi za sada ne idu u korist onih koji bi voleli da vašingtonski ligaš dobio novo ime. Istraživanje Vašington Posta obavljeno pre tri dana pokazalo je da se blizu dve trećine (64 odsto) ispitnika ne slaže sa promenom imena. Još drastičnija je anketa AP, iz aprila ove godine, kada je 80 odsto Amerikanaca reklo da je protiv toga da Redskinsi dobiju novo ime.

Do (eventualne) nove odluke o imenu kluba, igrači i navijači Redskinsa će već za dve nedelje, mahati zastavicama sa likom Indijanca, na utakmici na kojoj dočekuju Obamine Čikago Berse. Još se ne zna da li će velikoj sportskoj borbi "Crvenokožaca i Medveda" prisustvovati i predsednik SAD.

(Uroš Piper / Tanjug)