TELEGRAF ISTRAŽUJE: U Srbiji samo preminuli mogu da dobiju trg ili ulicu

Inicijativu za imenovanje ulica ili trgova Novaka Đokovića, Vlada Divca, Dragana Džajića i pored toga što su živi ipak može da pokrene pojedinac, udruženje, grupa građana... Telegraf istražuje zbog čega se to ne dešava

"Sportisti su ponos nacije, oni su najbolji ambasadori zemlje u svetu"... Koliko ste samo puta čuli ove izjave kada nas naše atlete obraduju medaljama s velikih takmičenja?

Zanimljivo je, međutim, da Srbija svojim sportistima na pravi način, ako izuzmemo onaj deo o sportskim penzijama, može da se oduži tek tri godine posle njihove smrti. To je u suprotnosti sa, recimo, praksom koju imaju Englezi.

Britanci sportskim herojima prave biste, imenuju ulice i trgove, a jedan od dokaz za to je trener Mančester junajteda Aleks Ferguson, koji je nedavno dobio ulicu.

U Britaniji počast ne odaju samo svojim državljanima, pa su stanice u londonskom metrou nedavno dobile naziv po srpskim fudbalerima Nemanji Vidiću i Branislavu Ivanoviću.

Šta vi mislite o ovome, da li su srpski sportisti zaslužili da neki trg, ulica ili park ponesu njihovo ime još za života?

U komentarima ispod teksta ostavite predlog ko bi po vama trebalo da se nađe u ovom društvu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(P. Milinković)