Zvezdin novembarski teror nad Partizanom! (VIDEO)

Večiti derbi dosad je 21 put igran u novembru, a crveno-beli su prilično dobro iskoristili činjenicu da su u 16 susreta bili domaćini, zabeleživši 11 pobeda i po pet remija i poraza

U dosad odigrana 144 prvenstvena derbija Crvena zvezda ima značajnu prednost nad Partizanom - 59 pobeda, 42 poraza, uz 43 susreta koji su završeni bez pobednika, ali u kojima je klub sa "Marakane" tri puta osvajao takozvani penal bod, početkom devedestih, što je opet bila neka vrsta pobede.

Predstojeći 145. „večiti derbi" biće 22. novembarski, a u tom mesecu bilans kluba uz Humske, najblaže rečeno, mizeran je, uprkos tome što je Partizan poslednjih godina (2009. i 2011) čak uspeo da ga koliko-toliko popravi, iskoristivši agoniju Zvezde koja traje već dugo.

U 21. odmeravanju snaga sa Partizanom u novembru, Zvezda je zabeležila 11 pobeda i po pet poraza i remija sa crno-belima, uz gol razliku 36:21.

Možda je na bilans uticalo i to što su crveno-beli u većini novembarskih odmeravanja snaga bili u ulozi domaćina, čak 16 puta.

Partizan je slavio u prvom novembarskom susretu, 1948, rezultatom 1:0 i postao po drugi put prvak Jugoslavije, a onda je krenuo Zvezdin niz. Istini za volju, pretposlednji mesec u godini nije doneo mnogo antologijskih mečeva tokom prethodnih decenija, ali uprkos tome, nemali broj imao je priličnu istorijsku važnost.

Prošlogodišnji duel, završen sa identičnih 3:2, oduševio je kvalitetom, Zvezda je pobedila, ali na kraju sezone radovao se Partizan i izjednačio se sa večitim rivalom po broju tutula u prvestvu (25) osvojivši šestu zaredom. Ako na Marakani žele da povrate primat, onda verovatno moraju da nastave sa tradicijom novembarskih uspeha protiv Partizana.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(A. Čolović)