ČUDESNI TRENER: Njegovi zahtevi su 94 šuta na koš, najduži napad 12 sekundi... (VIDEO)

Pisali smo već o Džeku Tejloru koji je na jednoj utakmici postigao 138 poena i objasnili kako je moguće da se takav košgeterski učinak postigne. Ovo je priča o treneru koji je izmislio "Grinel sistem" košarke u kome je najbitinija stvar napad. Sjajan sistem...

Dejvid M. Arsenolt, košarkaški trener, je pre 24 godine unapredio poznatu taktiku "Run & Gun" i pretvorio je u sasvim nešto novo. Njegov sistem se zove "Grinel sistem", po koledžu na kome već dve i po decenije trenira košarkašku ekipu sa kojom je pet puta bio šampion konferencije, a njegov tim i igrači svake godine postižu rekorde po broju datih koševa.

Onako kako je Rinus Mihels, sa reprezentacijom Holandije i njegovom idejom "totalnog fudbala" napravio korak napred u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, tako je Arsenolt svojim inovacijama unapredio američku koledž košarku. On je tvorac "totalne ili napadačke košarke".

Ova njegova konstatacija je apsolutno na mestu, jer ne samo da omogućava svojim igračima da se zabavljaju igrajući se košarke, već takođe i fanovi na tribinama obožavaju da gledaju njihove utakmice, a koliko su popularni govori i podatak da su mesta u gledalištu uvek maksimalno popunjena i kada igraju kod kuće i kada gostuju.

Grinel Pionirs, kako je ime košarkaškog tima sa ovog koledža, su prošle sezone osvojili svoju prvu titulu Midvest šampiona konferencije i plasirali se na nacionalni šampionat treće divizije NCAA lige.

Dejvid Arsenolt je uvršten među nekolicinu trenera koji su doprineli razvoju američke koledž košarke, zajedno sa Majkom Križevskim, Rikom Pitinom, Bobom Najtom i drugima. Pored knjige koju je napisao o svom viđenju igre pod obručima, Arsenolt je izdao i dva DVD priručnika.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(U. Marjanović)