KAKO NADIMCI UTIČU NA FUDBALERE: Od srpskog Balotelija do El Šaravija sa Karaburme (VIDEO)

Kod nas je izgleda trend, moda ili šta god da kada se pojavi neki talentovani klinac odmah bude upoređen sa nekim fudbalerom svetskog formata i dobije nadimak po njemu, a ne razmišlja se o tome šta će se zbog toga desiti u glavi dečaka koji je tek počeo da igra fudbal i tek je na prvom koraku stasavanja u fudbalera

Srpski Kristijano Ronaldo, srpski Robinjo, El Šaravi sa Karaburme, novi Prosinečki. Sve ove nadimke možete čuti na stadionima u Srbiji, treninzima klubova, po novinama, a uglavnom se odnose na mlade fudbalere, uglavnom tinejdžere, koji se ističu svojim talentom i predviđa im se dobra karijera ili su se slučajno nekim potezom koji je okarakterisan kao nikada viđen na srpskim terenima, izdvojili iz gomile drugih igrača.

Srpski fudbal je pun ovakvih primera. Dečacima od petnaest-šesnaest godina se dodeljuju nadimci po svetskim fudbalskim asovima, koje u tom trenutku nikako ne zaslužuju. Samo im se na taj način pumpa ego koji im kroz naredne dve-tri godine toliko naraste da umisle u svojim glavama da su i nadmašili one po kojima ih zovu, a fudbalska karijera ni blizu one koja im se predviđala.

Bio je u Arsenalu, Valensiji, Šalkeu, bečkoj Austriji, Koroni i tako dalje, ali nigde se nije zadržao, a ovu polusezonu proveo je u Slogi iz Petrovca na Mlavi, koja se takmiči u Prvoj ligi Srbije, ali je i odatle morao da ode sada pred kraj jesenjeg dela prvenstva. Njegova priča je možda i najbolji dokaz  koliko je njegov nadimak imao uticaj na loš fudbalski put i šta je proizveo u njegovoj glavi.

Kod nas je izgleda trend, moda ili šta god da kada se pojavi neki talentovani klinac odmah bude upoređen sa nekim fudbalerom svetskog formata i dobije nadimak po njemu, a ne razmišlja se o tome šta će se zbog toga desiti u glavi dečaka koji je tek počeo da igra fudbal i tek je na prvom koraku stasavanja u fudbalera.

Osim El Šaravija sa Karaburme, Šćepakadabre, novog Prosinečkog, Balotelija, Robinja, Kristijana Ronalda, El Maestra, Srbija još ima i Pirla, nadimak koji je Stefanu Baboviću dao trener malteške Valete nakon utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona, zatim niški Roben, nadimak Saše Stojanovića iz Radničkog iz Niša, Maestro Markec...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(U. Marjanović)