Srpski fudbaler s Malte: Ništa bez žena i kladionica!

Fudbaler Zuriha Zvezdan Vuković, u razgovor za Telegraf, govori o fudbalu na Malti * O ženama, noćnim klubovima, kladionici i atmosferi na tribinama

Redak je broj srpskih fudbalera koji svoje umeće dokazuju na Malti, ali jedan od njih je svakako Zvezdan Vuković koji je svoje uhlebljenje pronašao na ovom malom ostrvu u Sredozemnom moru.

Vuković, koji je fudbalsku karijeru započeo u Sremu iz Sremske Mitrovice, a trenutno igra za Zurih, u razgovoru za Telegraf pokušao je da prenese delić atmosfere sa Malte i upozna javnost u Srbiji o fudbalu u zemlji čiji klubovi su uglavnom ''glineni golubovi'' u kvalifikacionim mečevima za evrotakmičenja.

- Igrao sam drugu ligu za Srem i spletom čudnih okolnosti, pre dve i po godine, našao sam se na Malti. Od tada sam promenio dva kluba, igram na poziciji levog desnog centralnog veznog, ali ponekad mogu da uskočim i na mesto štopera. Trebalo mi je vremena da se prilagodim, međutim uspeo sam - rekao je Vuković i dodao:

- U mojoj ekipi igraju četvorica stranaca, jer toliko moze da igra u prvih 11. Zaštitili su maltešeke igrace da ih stranci ne bih izbacili iz tima. Uslovi za trenimg su odlični. Imamo sportski centar sa veštačkom travom na kojoj se igra i liga, jer zbog specifičnosti iste retko kad na pravoj travi zbog klime.

Mnoge interesuje i kakav status imaju fudbaleri. Da li su profesionalci ili ne, s obzirom na to da mnoge ekipe s Malte mnogi zovu ''konobari ili kuvari''.

- Stranci imaju status profesionalaca dok domaće možeš izbrojati na prste jedne ruke. Život ovde se mnogo razlikuje od Srbije u svim segmentima, ali sam se posle dve i po godine prlagodio - rekao je Vuković, a potom nastavio:

- Navijači nisu kao kod nas, huligani. Ovde je atmosfera totalno mirna. Nema nereda, sve se svodi na pesmu, a poseta bude izmedju 1.500 do 3.000 ljudi, u zavisnosti od meča. S obzirom da je ovo malo ostrvo ne može se očekivati velika posećenost.

NIŠTA BEZ ŽENA I KLADIONICA!!!

Tokom razgovora sa Vukovićem dobijamo sliku da je vreme na Malti stalo i da ni na jednom koraku ne možeš naići na poroke, ali smo vrlo brzo demantovani.

- Možda vam se čini da ovde nema noćnog života za fudbalere, ali varate se. Svaki klub ima svoj bar gde mi fudbaleri proslavljamo pobedu, ali najčešće završimo u noćnim barovima. Kao i u Srbiji tako i ovde žene vole fudbalere.Slično je i sa kladionicama - napominje Vuković u dahu i nastavlja:

- Kladionica se igra i ovde mada su oni koncentrisani na Italiju i Englesku. Mnogo su ludi za Juventusom, Milanom, Liverpulom i Mančester junajtedom.

Za kraj, Vuković je odbio eventualan povratak u Srbiju za čiji fudbal nema reči hvale, iako nije igrao u nekim renomiranim klubovima.

- U Srbiji se igra dobar fudbal, ali ljudi koji ga vode ga ubijaju. Ne bih se vratio kući, pogotovo što imam ponude iz Austrije i Švedske, ali ću karijeru svakako završiti na Malti - jasan je bio Vuković.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. Marić)