Nole se mučio skoro do ponoći: Nemac pokvario planove i naterao ga da igra set više na startu AO!

Naš najbolji teniser nije očekivao ovakav otpor na startu Australijan Opena!

Novak Đoković uspešno je startovao protiv Jana Lenarda Štrufa na Australijan Openu, pobedivši sa 7:6 (5), 6:2, 2:6, 6:1!

Nije loše, moglo je i efikasnije - to je utisak prvog meča Novaka Đokovića na Australijan Openu protiv Jana Lenarda Štrufa, koji je trajao skoro do ponoći (završen posle 23:30 po lokalnom vremenu)! Iako je u najavi meča Nemac zvučao preplašeno, "pokazao je zube" u nekoliko momenata, u prvom setu je igrao vrhunski i Novak je sebi dozvolio da prokocka 5:2.

Na sreću, nije to učinio do kraja, dobio je prvi set u taj-brejku, iz drugog je materijalizovao rano oduzimanje servisa, pa je posle 51 minuta mučenja sve završio za manje od pola sata. Posle toga je delovalo da će treći set pretvoriti u rutinu, ali je Štruf poveo sa 2:0 tako što je brejk napravio ostavivši Novaka bez poena! Drugi igrač sveta je to anulirao, ali je opet Štruf došao do brejka i nije ga ispustio, pa je potpuno zasluženo uveo meč u 4. set.

Foto: Tanjug/AP

Kako je meč odmicao, Štruf se opustio i dobio na samopouzdanju, što nije bilo dobro za Đokovića, bilo je neophodno da posle energije utrošene na ATP kup što pre dobije ovaj meč i izbegne prevelike napore. Četvrti set počeo je zato uz daleko veću koncentraciju i otvorio ga sa 2:0, što je otvorilo put ka trijumfu. Ipak, oko dva i po sata je utrošeno za ovu pobedu, a Nole čeka boljeg iz duela Tacuma Ito - Prajneš Gunesvaran, što je okršaj kvalifikanta i "srećnog gubitnika".

Od naših igrača, Laslo Đere je izgubio na startu, mečevi Krajinovića i Lajovića prebačeni su na naredni dan zbog kiše. Od favorita, Rodžer Federer je bio ubedljiv, Denis Šapovalov se nije proslavio ni partijom ni ponašanjem.

Tok meča, Štruf - Đoković

KRAJ!

6:7, 2:6, 6:2, 1:4 - Novi brejk Novaka, sve je bliži trijumfu. 

6:7, 2:6, 6:2, 1:3 - I dalje se održava Štruf u meču, novi servis je uspeo da suvereno sačuva, ali Novak konačno grabi ka pobedi.

6:7, 2:6, 6:2, 0:2 - Novak kao da se opet iznervirao - poveo je sa 40:0 i drugu priliku pretvorio u brejk. Naredni gem bio je besprekoran i bez izgubljenog poena.

Treći set: Štruf odigrao set iz snova i pokvario planove Noletu

6:7, 2:6, 6:2 - Štruf je definitivno uzvratio udarac i uveo meč u 4. set!

6:7, 2:6, 5:2- Jednu brejk šansu je propustio Novak za povratak, posle toga je majstorskim lobom sprečio gubitak gema, novu priliku je sa mreže iskoristio ofanzivni Štruf.

6:7, 2:6, 4:2 -Novi brejk Štrufa, opet je iznenadio Đokovića oduzimanjem servisa, opet sedmostrukog šampiona Melburna čeka velika borba za preokret!

Foto: Tanjug/AP

6:7, 2:6, 3:2- Novo vođstvo Štrufa, dobro je servirao i nije Novak bio blizu oduzimanja servisa.

6:7, 2:6, 2:2 - Vratio je Novak brejk munjevito, zatim i izjednačio, deluje čak i pomalo nervozno jer je sebi malo otežao posao.

6:7, 2:6, 2:0 - Neočekivan gem, Novak je pri svom servisu ostao bez ijednog poena!

6:7, 2:6, 1:0 - Štruf je morao pakleno da se pomuči, iako Novak nije došao do brejk šanse. Poveo je Nemac sa 40:0, pa je tek iz četvrtog pokušaja došao do poslednjeg poena u gemu.

Foto: Tanjug/AP

Drugi set: Đoković nije sebi dozvolio grešku sa početka duela

6:7, 2:6 - Nije Novak dozvolio da mu se ponovi greška iz prvog seta, ovaj je rutinirao iskoristivši drugu set loptu.

6:7, 2:5 - Novak je odigrao možda i najbolji gem na meču, na nuli je ostavio Nemca za novi brejk, usput je dobro prodrmao i publiku, pa burno proslavio vođstvo.

6:7, 2:4 - Ume Štruf da bude naporan i ozbiljan takmac sa osnovne linije, ali nije ugrozio nijednom Novaka do šestog gema 2. seta.

6:7, 1:3 - Nema promena tempa, i dalje se drže igrači svog servisa.

6:7, 0:2 - Teško da je bolje mogao da počne drugi set, Novak je odmah prvu brejk priliku iskoristio! Narendi gem nije ni doveo u pitanje, bio je efikasan kao na početku meča.

Prvi set: Novak dominirao, pa se mučio!

6:7 (5:7) - Mučio se daleko više nego što je morao Novak u ovom setu, ali je drugu set loptu taj-brejka materijalizovao! Ceo set trajao je 50 minuta, a mogao je barem 20 minuta manje da utroši Nole.

6:6 (2:4) - Poveo je Novak sa 3:0 u taj-brejku uzevši dva poena pri servisu rivala, pa je potom jedan samo izgubio na svoj do 4:2.

6:6 - Vrhunski je pogađao uglove Štruf i kad je bio daleko od osnovne linije, samopouzdanje mu se podiglo posle Novakove prokockane šanse!

5:6 - Novak je poveo još jednom, ali ima novi i teži zadatak da dođe do brejka, ili eventualno u taj-brejku overi osvajanje seta.

5:5 - Neprijatan momenat, ostavio je Štruf Novaka na nuli pri poslednjem servisu!

4:5 - Nonšalantno je delovao Novak u pojedinim momentima, to ga je skupo koštalo, Štruf je vratio brejk. Imao je pri 3:5 Novak i brejk set loptu, nije je iskoristio.

2:5 - Kad se oduzme servis, sve je lakše - tako je Đoković munjevito poveo sa 40:0, pa drugu priliku iskoristio da uveća razliku i približi se osvajanju seta.

Foto: Tanjug/AP

2:4 - Konačno je Nole došao do brejka!

2:3 - Nastavlja dobro da servira Novak, u tri svoja gema je samo dva poena prepustio 37. igraču sveta, ekspresno je vratio vođstvo.

2:2 - Novo izjednačenje, drži dobro Štruf svoj servis, nije dozvoljavao Novaku da dođe do prve brejk šanse na meču.

1:2- Izjednačio je Nemac, pa je pri novom servisu Nole bio opet prilično ubedljiv. Zanimljivo je i da je u publici Kreg O'Šonesi, analitičar koji se oprostio od Noleta izašavši iz stručnog štaba.

0:1 - Đoković je bio silovit pri prvom serviranju, ni trunku nade nije dao Nemcu da može ući u ozbiljnije razmene.

11.15 - Lep pozdrav publike, završeno je i zagrevanje

11.07 - Ovako je Australijan Open najavio Novakov izlazak na teren.

 

UOČI MEČA:

Posle osvajanja ATP kupa sa reprezentacijom, Novak je u vrhunskom raspoloženju došao u Melburn, gde kreće u odbranu Australijan opena, Gren slema koji je osvojio sedam puta.

Video: Bugarska seks bomba se zahvalila Đokoviću zbog ovog video snimka iz svlačionice

Zvezda u ABA ligi nema pravo na kikseve, a to važi i za večerašnji (18.00) duel s Cibonom, s kojom crveno-beli inače poslednjih godina nemaju nikakvih problema. Kvota da će srpski tim slaviti s više od 16,5 poena razlike je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Cibona

(Telegraf.rs)