Obeleženo 50 godina od svetskog rekorda Vere Nikolić (VIDEO)

Podsetimo, nekadašnja srpska atletičarka je ostvarila rezultat

Pre 50 godina, tačnije 20. jula 1968. godine, nekadašnja srpska atletičarka Vera Nikolić postavila je svetski rekord na 800 metara u Londonu od dva minuta i pet desetinki!

Srpska atletika se tada upisala zlatnim slovima u svetsku atletsku baštinu i tom prilikom u petak je upriličena Svečana akademija u Verinu čast.

Jedinu svetsku rekorderku u srpskoj atletici, na školskom krosu je zapazio profesor geografije, Aleksandar Petrović i doveo je u klub, u Moravu. Tada je imala samo 13 godina. Međutim, već sa 18 godina, 1966. godine, na Evropsko prvenstvo u Budimpeštu otputovala je sa novim državnim rekordom na 800 metara.

Njeno vreme od 2:03,4 sekunde bio je drugi rezultat sezone u Evropi, a treći u svetu. I pored toga što je svojevremeno sama rekla da je u Budimpeštu otputovala “kao dete i nesvesna izazova koji je očekuju”, Vera je ubedljivo pobedila sa novim državnim rekordom 2:02,8 sekundi.

Godinu dana kasnije, na Svetskim atletskim igrama u Helsinkiju je osvojila drugo mesto iza Australijanke Džudi Polok koja je u finalu postavila novi svetski rekord, Vera se zarekla da će i ona biti svetska rekorderka i to je ispunila.

(Telegraf.rs)