Papa Franja pohvalio Sinera i Italiju zbog titule na AO: "Iz tenisa učimo životne lekcije..."

S. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Poglavar Rimokatoličke crkve oduševljen uspehom Sinera

Foto: Tanjug/AP

Pobeda na Australijan openu Janika Sinera oduševila je celu Italiju i učinila Papu ponosnim, a poglavar Rimokatoličke crkve se osvrnuo na životne lekcije koje je tenis velikodušno pružio.

Janik Siner je ove nedelje popodne osvojio svoj prvi Gren slem i učinilo ga prvim Italijanom posle nekoliko decenija koji je podigao trofej na Australijan openu.

Entuzijazam ljudi u Italiji je veliki, a njegov uspeh je stigao i do pape Franje.

Poglavar Rimokatoličke crkve dočekao je u ponedeljak delegaciju teniskog kluba i iskoristio priliku da pohvali Sinerovo dostignuće, osvrnuvši se na životne lekcije koje je sport dao svetu.

- Danas moramo da čestitamo Italijanima jer su pobedili u Australiji, pa čestitamo im -rekao je papa i dodao:

- I iz tenisa možete da naučite lekcije o životu. Imali smo utisak da rivalstvo između sportista uglavnom ima veze sa željom da se nametnemo protivniku, ali u stvarnosti, pošto su sport izmislili Englezi, to je izraz eksternizacije emocija od strane osnivača. Iznutra može doći nešto dobro, kao što je dijalog između kultura. Reč je o tome da se na sport gleda ne kao na bitku, već kao na priliku za dijalog. Postoji dijalog, koji u slučaju tenisa često postaje umetnički - istakao je on

Prema pisanju italijanskih medija, vrlo brzo će papu Franju posetiti pobednik Australijan opena Janik Siner, koji će se najpre sastati sa predsednikom italijanske republike Serđom Matarelom.

(Telegraf.rs)