Bio je specijalista za struganje šerpi, šef kuhinje ga je molio da ostavi fudbal, danas je on najskuplji defanzivac na svetu

Neispričana priča Virdžila van Dajka

Novo pojačanje Liverpula, defanzivac Virdžil van Dajk prešao je put od perača sudova do najskupljeg odbrambenog igrača ikada.

>>>Sine, postoje stvari važnije od fudbala: Životna lekcija Pepa Gvardiole! (VIDEO)

Za njega kažu da je skuplji od kompletnih odbrana najjačih evropskih klubova. Plaćen je Sautemptonu oko 80 miliona evra, a godišnje će zarađivati 10 miliona. Cifre od kojih se vrti u glavi.

Ipak, ovog holandskog štopera život nije oduvek mazio, pa je tako Van Dajk i bukvalno morao da pređe trnovit put da bi stigao do zvezda.

Sve je počelo pre desetak godina, kada je ovaj, tada šesnaestogodišnjak prao sudove u svom rodnom gradu Bredi sa ciljem da zaradi tek koji evro.

Prao je sudove i sanjao prepune fudbalske stadione, aplauze, trofeje, golove...

Bio je pomoćnik u kuhinji, i kako Miror navodi, bio je odličan u tome pa su ga nadređeni molili da se okane fudbala i prepusti karijeri perača sudova, jer, jednom će možda postati čak i kuvar.

Na sreću, Van Dajk ih nije poslušao. Uspeo je u životu. Zanimljivo je da su novinari pronašli i obavestili vlasnika restorana Žaka Lipsa o neverovatnom transferu njegovog bivšeg radnika, a ovaj je ostao bez teksta:

- 75 miliona funti? Moraću da to ponovim. Se-dam-de-set-pet-mi-li-o-na-fun-ti! Apsolutno ludačka cifra! - rekao je u dahu i dodao:

- Bio je dobar radnik. Strugao je šerpe vešto. Dolazio je onim danima kada je bila najveća gužva da pomogne. I uvek je želeo da postane fudbaler, zato je i otišao u komšijski klub Viljem II.

Posle treninga ga je stalno čekao otac, a gazda Žak ga je uvek ispraćao rečima:

- Okani se fudbala i operi koji sud više. Šalio sam se, odličan je momak. Njegovo ime i broj telefona su u našem beležniku. Pokušao sam da ga pozovem, naravno ne da se vrati i pere sudove. Jako smo srećni zbog njega. 

Da podsetimo, Van Dajk je karijeru započeo u Bredi odakle je prešao u Vilhelm II. Igrao je još za groningen, Seltik i Sautempton odakle je došao u Liverpul i postao najskuplji odbrambeni igrač sveta.

(Telegraf.rs)