Morao sam da se smejem na Fergusonove šale, iako ništa nisam razumeo: Vidić otkrio detalje sa Old Traforda koje dosad nije ispričao

Bivši igrač "đavola" se dotakao i Murinja i trenutnih ambicija

Kada se pomene ime Nemanje Vidića pred očima se stvori slika fudbalskog ratnika, borca koji nije spreman da ustukne. Igrač koga je kroz karijeru pratila gvozdena reputacija, izgradio je u 300 beskompromisnih nastupa za Mančester junajted, zajedno sa Rijom Ferdinandom najbolji štoperski tandem jedne ere.

Kombinacija žilavosti, surove fizičke spreme, srčanosti i požrtvovanja učinila je srpskog defanzivca legendom "Old Traforda". Navijači i dalje pamte krvavu glavu Nemanje Vidića posle brojnih duela sa protivničkim napadačima zbog čega se "Teatrom snova" orila pesma u njegovu čast.

Vidć je danas fudbalski penzioner koji uživa u životu van moderne "gladijatorske arene" elitnog fudbala.

- Penzionisao sam se pre dve godine i isto toliko skoro da nisam pipnuo loptu - rekao je Vidić za portal "Sport 360" i prisetio se poslednjeg puta kada je imao loptu u nogama:

- Igrao sam jednu revijalnu utakmicu za Majkla Kerika, u junu 2017. godine, i to je to.

Vidić pričao o Sergeju: 100 miliona za jednog igrača je mnogo, ali takvo je tržište!

Tokom karijere je imao toliko jakih duela pa danas uživa u mirnijim stvarima poput golfa.

- Sada volim sport bez kontakta. Imao sam ga dovoljno u svojoj karijeri, puno udaraca u glavu, potresa, tako da mi se sada sviđaju elegantniji sportovi.

- Radim neke intervjue, družim se sa ljudima, putujem, radim na pro-licenci, i naravno tada i sada, obavljam ambasadorski rad za Mančester junajted. Radim stvari koje nisam mogao kao fudbaler. Uživam u životu, provodim vreme sa porodicom, učim da igram golf, skijam.

- Imao sam nekoliko uzbudljivih godina. Ne razmišljam o poslu, uživam u životu - kaže Vidić.

Posle neuspelih epizoda sa Dejvidom Mojesom i Lujem van Galom, Junajted je rešenje pronašao u liku Žozea Murinja. Bivši reprezentativac naše zemlje nije sarađivao sa "Posebnim", a na pitanje da li žali zbog toga, Vidić je ostao nedorečen.

- On je top menadžer, ali nikada nisam radio s njim. Ali sam radio sa Aleksom Fergusonom, dakle nije ni to loše - kaže Vidić.

Verovatno najuspešniji menadžera u istoriji je za 26 godina na klupi "crvenih đavola" osvojio toliko trofeja da ih je jako teško nabrojati od prvog do poslednjeg. Jedna od njegovih specijalnosti bio je i istančan "njuh" za igrače, pa je tako doveo Vidića iz moskovskog Spartaka za "svega" sedam miliona funti.

Ali šta je tako posebno kod legendarnog Škota?

- Postoji mnogo stvari, ne samo jedna. Morao je da poseduje znanje, liderske veštine, kako da postupaš sa ljudima, da stvori okruženje u kom igrači rade kako bi pružili najbolje za klub. Svaki igrač koji je igrao kod njega davao je 120 odsto. Nema mnogo takvih menadžera.

- Njegovi kvaliteti su iskrenost i direktnost, pružao bi vam podršku i odgovornost. Tražio je stvari koje možeš da učiniš, ne one koje ne možeš. To je najveća kritika nekih menadžera. Oni vas pokušavaju naučiti nešto što ne možete naučiti.

- Ima puno lepih uspomena. Voleo je da se šali, ali kada se šali, sa svojim škotskim naglaskom, nisam razumeo. Mislio sam da moram da se smejem, iako nisam razumeo - prisetio se Vidić.

U poslednjih nekoliko dana desile su se dve važne stvari za "đavole", Aleksis Sančez je stigao na Old Traford, a Žoze Murinjo je produžio ugovor do 2020. godine. Junajted je trenutno na drugom mestu Premijer lige sa velikim zaostatkom za gradskim rivalom Sitijem, dok ih u šesnaestini finala Lige šampiona očekuje dvomeč sa špasnskom Seviljom.

- Mančester junajted uvek želi trofeje. Verujem da Žoze Murinjo načinom na koji upravlja ekipom i istorijom sa drugim klubovima, uvek mu dobro ide u Evropi. Prošle godine smo osvojili Ligu Evrope. Načinom na koji igramo ove sezone mislim da imamo priliku da se nadmećemo u Ligi šampiona - smatra srpski fudbaler.

Zasluženo, Vidić uživa u stečenoj slavi, ali i prilici da se posveti sinovima koji polako kreću njegovim stopama.

(Telegraf.rs)