Zašto je Pešić skuplje prodat nego Tavamba, koji je duže u Partizanu?

Večiti rivali skoro u isto vreme prodali napadača u istu zemlju, ali sa drastično različitim cenama

Crvena zvezda i Partizan su u razmaku od dva dana ostali bez svojih prvih napadača - Aleksandar Pešića i Leandra Tavambe!

Obojica su svoje novo uhlebljenje našli u Saudijskoj Arabiji, s tim da je špic crveno-belih otišao u Al Itihad za mnogo više para nego Tavamba u Al Tovn. Zvezda će na Pešiću zaraditi 4.2 miliona, dok će Partizan uzeti samo 1.5 miliona za Kamerunca.

Gledajući ove brojke, dolazimo do zanimljivog pitanja - kako je to Pešić prodat skoro tri puta skuplje nego Tavamba?

Zvezda iz Letonije kreće u novu evropsku sezonu, a kvota da će savladati Spartaks bez primljenog gola (Sigurna pobeda 2) je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Spartaks Jurmala - C. zvezda

Odgovor verovatno leži u činjenici da je Pešić za jednu sezonu postigao više golova u crveno-belom dresu nego Tavamba za dve u Partizanu.

Najbolji strelac Super lige iz prethodne sezone je na 34 meča postigao 30 golova i bilo je samo pitanje imena kluba koji će ga ovog leta uzeti. Imao je nekoliko ponuda iz Evrope, ali je na kraju izabrao Saudijsku Arabiju.

Kamerunac je, s druge strane, u Humskoj dve godine. S tim da u onoj prvoj nije igrao Evropu. Na 94 meča dao je 26 golova, od kojih su neki bili ključni za crno-bele.

Transfer je bio očekivan, ali da li baš ovoliko ''sitan'' ili je Partizan morao još da traži. U januaru su se pominjale Italija, Engleska i Francuska, te cena od 2.5 miliona, međutim, ništa od toga nismo videli.

Možda je Kameruncu cena pala i zbog činjenice da je u 2018. postigao samo pet golova - četiri u prvenstvu i jedan u Ligi Evrope. Verovatno i zbog toga što Partizan nije bio šampion...

Primera radi, crno-beli su prošle sezone prodali Leonarda u Saudijsku Arabiju za četiri miliona evra. Brazilac je, kao i doskorašnji napadač Zvezde, tada sezonu završio kao najbolji u šampionskom timu.

Verovatno je i to jedan od razloga zašto je Pešić toliko skuplji od Tavambe. Titula ti, ipak, na kraju podigne cenu...

(Telegraf.rs)