Otkriveno da li je 2:0 zaista najopasniji rezultat: Najveći fudbalski mit rešen za sva vremena (VIDEO)

Statističko istražvanje na osnovu 2.766 slučajeva dalo je rezultate koje su rešile mit za sva vremena

Koliko smo samo puta tokom prenosa neke utakmice čuli floskullu "2:0 je najopasniji rezultat". U Srbiji je tu izjavu "proslavio" legendarni trener Milan Živadinović, koji često upozorava na taj rezultat.

I onda, kada zaista neko izgubi, a prethodno vodi sa 2:0, svi se obično sete njegovih reči.

Očigledno da to nije vezano samo za Srbiju, već isto slušaju i ljubitelji fudbala u drugim zemljama, pa čak i u kolevci fudbala - Engleskoj.

Tako su na "Ostrvu" rešili da jednom za svagda reše tu misteriju i da otkriju da li je zaista 2:0 najopasniji rezultat u fudbalu.

Sajt Opta, koji se bavi statistikom, uradio je analizu za 2.766 slučajeva, koliko se puta desilo od osnivanja Premijer lige 1992. godine da neki tim ima prednost od 2:0.

Utvrđeno je da je u toj situaciji 2.481 utakmica završena pobedom ekipe koja je vodila, uz samo 212 remija i svega 73 poraza za taj tim.

Dakle, u 90% situacija ekipa koja ima 2:0 na kraju meč i privede kraju u svoju korist.

Sa druge strane, kada ekipa ima prednost od 1:0, onda je mnogo manja šansa za pobedu. Od osnivanja Premijer lige 5.721 put je neka ekipa imala 1:0, a u 2.987 puta je ta ekipa i pobedila na kraju. 1.747 puta je bio remi, a 987 puta je viđen poraz.

To znači da 1:0 znači i pobedu u samo 52.2%, šanse za remi su tada 30.5%, a poraz 17.3%.

Dakle, 1:0 je, ipak, mnogo opasniji rezultat. Mit je rešen za sva vremena.

VIDEO: Legendarni fudbaler ne liči na sebe: Pogledajte kako se izobličio zbog previše rada u teretani

(Telegraf.rs)