Skandal u Nemačkoj zbog naci pozdrava fudbalera: Turčin ih nagovorio, svi zajedno najureni iz kluba

Salutiranje ih skupo koštalo

Sedmorica nemačkih fudbalera amaterskog kluba "Mil 1920" dobila su otkaz zbog toga što su se fotografisali, navodno šale radi, kako salutiraju u nacističkom maniru. 

Dobro poznati pozdrav šokirao je tamošnju javnost pošto su slike brzo "procurile" po društvenim mrežama. Posle osuda i kritika, klubu nije ostalo ništa drugo nego da oštro sankcioniše fudbalere i uruči im ispisnice.

Igrači su se inače okupili na "fotkanju" za potrebe klupskog sponzora, lanca kebab prodavnica u vlasništvu Turčina Engina Arslana, ali su se u jednom momentu previše opustili i slikali se kako salutiraju poput nacista.

Zanimljivo je da su to uradili baš na insistiranje gazde Arslana koji je tražio od njih "neku smešnu fotografiju", a dobio je nešto što je bilo obeležje zlog vremena nemačke istorije. Isprva, i njemu se dopalo, ali je sliku brzo sklonio sa fejsbuk naloga.

Prekasno...

Igrači, uzrasta od 18 do 27 godina, njih sedmorica, momentalno su dobili otkaz pošto je bord kluba zasedao i zaključio da je njihov postupak bio nedopustiv. Zanimljivo, na spornoj fotografiji nalazi se i jedan tamnoputi fudbaler, koji nije kao i sedmorica njegovih saigrača digao ruku, jasno je i zbog čega.

- Kada smo saznali i videli šta se desilo, odmah smo sazvali sastanak - rekao je predsednik kluba Mark Vikens, pa dodao:

- Prema klupskim pravilima, sve što smo mogli da uradimo posle takvog ispada je da izbacimo igrače iz kluba.

Izbačen je i glavni sponzor Arslan i njegov lanac kebab prodavnica čiji je logo uklonjen sa stadiona.

Inače, "Mil 1920" se takmiči u regionalnoj ligi Severna Rajna Vestfalija.

Na kraju, oglasili su se i okrivljeni, igrači, i Arslan.

- Izvinjavamo se... svim ljudima koje je naša fotografija povredila - poručili su igrači.

- Bila je ovo velika greška i sa moje strane, želim svima da se izvinim, navijačima, i klubu... Ali, to mi očigledno neće pomoći u ovoj situaciji, izvinio bih se i fudbalerima - pokajnički je poručio Arslan.

Naci pozdrav strogo je zabranjen u Nemačkoj.

(Telegraf.rs)