Četvorica Srba napadaju Srbiju: Ko je dres Orlova zamenio igranjem za Crnu Goru?

I hoće li upravo oni imati motiv više protiv Srbije?

Istorijski duel fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije u okviru Lige nacija, koji je na programu u četvrtak od 20. 45 minuta, prati i priča o eventualnom ''naturalizovanju'' fudbalera Partizana Nemanje Nikolića.

Eventualni prelazak momka rođenog u Kraljevu među Sokolove ne bi bio prvi, a verovatno ni poslednji koji ćemo videti u budućnosti.

>>> Navijači Crne Gore izdali saopštenje pred meč sa Srbijom: Da slavimo domovinu na koju će još jedan rival slomiti zube!

Nikolić je dobrim partijama u dresu Partizana, a ranije i Spartaka, skrenuo pažnju selektora Crne Gore Ljubiše Tumbakovića koji je priznao da razmišlja o njemu.

Popularni Tumba u svojim redovima već ima četvoricu Srba na spisku igrača koji će ''napasti'' Orlove u četvrtak.

To su Marko Simić, Adam Marušić, Filip Stojković i Mirko Ivanić.

Simić je defanzivac rođen u Obrenovcu koji je 2013. debitovao za Crnu Goru na meču protiv Belorisije.

Dve godine ranije bio je na spisku Srbije za mečeve protiv Italije i Slovenije u okviru kvalifikacija za EP, ali nije istrčao na travu.

Marušić je rođen u Beogradu i pre odlaska u Belgiju igrao je za Voždovac. Sada je član Lacija, a za nacionalni tim Crne Gore je debitovao 2015. na meču protiv Rusije.

Zanimljivo, na tom meču baklju u glavu je dobio gostujući golman Igor Akinfejev i meč je jedno vreme bio u prekidu.

- Debitovao sam, osećaj je predivan, ali mnogo mi je žao što se ovo desilo. Možda bi i posle odbranjenog penala postigli gol, ali ostaje žal zbog prekida - rekao je Marušić tada.

Filip Stojković je desni bek Crvene zevdze koji je rođen u Ćupriji i prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Srbije.

Međutim, u maju 2016. dobio je poziv Ljubiše Tumbakovića i debitovao je protiv Turske.

Stojković je u leto 2017. baš u razgovoru za naš portal otkrio zašto je prešao da igra za Crnu Goru.

- Imao sam razgovore sa ljudima iz FSS. Ne bih sve da otkrivam, neke stvari ću zadržati za sebe, ali u principu priča je bila da moram da sačekam da pojedini igrači završe reprezentativne karijere pa će doći moj red. Ko zna šta bi se za to vreme izdešavalo. Možda bih čekao dve ili tri godine, ušao i ja u problem sa godinama, dolazili bi novi momci koji su željni dokazivanja... Nisam mogao da čekam i dobio sam poziv iz Crne Gore koji sam rado prihvatio - rekao je Stojković.

Zanimljivo, Stojković i Marušić su nedavno bili na ''meti'' kapitena Srbije Aleksandra Kolarova.

- Gledao sam i Zvezdu i Lacio, pa bih rekao moje laičko mišljenje. Sigurno da je taj Filip Stojković i Adam Marušić, sigurno da bi selektor imao više opcija na desnom beku. Treba da se zapitamo zašto ne veruju u sebe. Meni, kada sam igrao u Laciju, a nisam dobijao poziv u reprezentaciju Srbije, nikada nije palo na pamet da igram za Crnu Goru! Svi mi moramo da damo nešto više, gledaš samog sebe, kako možeš da igrač za Crnu Goru, ako nisi Crnogorac? Kako možeš da igraš za Austriju ako nisi Austrijanac? Igraš za reprezentaciju, ne igraš za klub!

- Ja sam igrao za Lacio, pa sam bio u Mančester Sitiju 7 godina i vratio sam se u Romu. Ja nisam Rimljanin, ja sam profesionalac, pričamo o reprezentaciji. Sada da pričamo da li Filip Stojković ili Marušić treba da igraju za Srbiju? Ne, nego treba da igra za Crnu Goru. I to zato što je to bio njegov izbor! A njegov izbor je bio taj, jer nije verovao da će ikada igrati za Srbiju. To treba isto da se kaže, to je istina. Otkud znamo da bi on sada igrao. On prvi nije verovao da može da igra. Ne može drugi neko da veruje, ako on nije verovao - jasan je bio Kolarov tada.

Mirko Ivanić je poslednji u nizu koji je dres Srbije zamenio onim Crne Gore.

Bivši fudbaler Vojvodine, rođen u Bačkom Jarku, prihvatio je poziv Crnogoraca u martu 2017. i debitovao je na meču protiv Poljske.

Prethodno je bio član mlade reprezentacije Srbije, a našao se i na spisku za EP 2015. godine.

- Ivanić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da igra za reprezentaciju Crne Gore. U pitanju je vrlo talentovan i interesantan igrač koji se kao mlad odlučio za dokazivanje u inostranstvu, iako je kao igrač Vojvodine imao ponude Partizana i Crvene zvezde. Njegova idealna pozicija je iza napadača ali može da igra i na boku. Polivalentan je u ofanzivnim zadacima, tehnički veoma dobar i može da bude i strijelac a ne samo onaj koji asistira. Starter je u ekipi za koju nastupa, ima kontinuitet i motiv da se dokaže. U pitanju je igrač koji ima 23 godine i vjerujem da može biti značajan za budućnost reprezentacije - rekao je Tumbaković tada.

(Telegraf.rs)