Fudbalska hapšenja u Srbiji! Skandal iz Belgije stigao i do nas, policija privodi zbog "pranja" novca, racije u sedam zemalja

U 57 racija u sedam zemalja uhapšeno 44 osoba, među kojima su fudbalski agenti, uticajne sudije sa značkom UEFA i FIFA, funkcioneri, poznati treneri, novinari, koji se sumnjiče za finansijske malverzacije, nameštanje utakmica, korupciju...

Skandal kakav se ne pamti "trese" belgijski fudbal, tamošnje Tužilaštvo je pokrenulo obimnu akciju pod nazivom "Čiste ruke", protiv fudbalskih menadžera, trenera, sudija, novinara, funkcionera, ali i draguljara, među kojima je i srpski agent Dejan Veljković, zbog malverzacija, nameštanja utakmica, korupcije, pranja novca.

>>> Srpski menadžer uhapšen u Belgiji: Sumnjiče ga da je nameštao rezultate sa hrvatskim trenerom!

Belgijski mediji su izvestili da je u velikoj akciji policije, po nalogu tužilaštva, u sredu ujutru slobode lišeno čak 44 osobe u 57 racija na prostoru Belgije, Francuske, Luksemburga, Kipra, Srbije, Crne Gore i Makedonije, zbog sumnje da su povezani sa nelegalnim radnjama.

Glavni tužilac je saopštio da je posle godinu dana istrage utvrđeno da su pronađeni dokazi o "sumnjivim finansijskim operacijama" od strane fudbalskih agenata, kao i indicije "da je vršen uticaj na ishode mečeva" u prethodnoj sezoni.

Povodom hapšenja oglasio se i belgijski ministar sporta Koen Gens.

- Nameštanje utakmica podriva integritet sporta. Ministarstvo pravde se zalaže da sport bude čist - rekao je.

Beligijski mediji podsećaju da je afera izbila samo tri meseca posle fenomenalnog rezultata reprezentacije Belgije na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde je tim Roberta Martineza, uz sjajne igre koje su impresionirale navijače, zauzeo treće mesto.

Među uhapšenima se nalaze i neka od veoma poznatih imena, fudbaleri i treneri koji su dugo prisutni u tamošnjem fudbalu, poput Hrvata Ivana Leka, kao i nekolicina funkcionera najvećeg kluba Anderlehta.

Policiji su izjave morali da daju i poznati belgijski arbitri sa znakom UEFA i FIFA Sebastijan Delferir i Bart Fertenten.

- Agenti, sudije, bivši advokati, računovođe, draguljari, novinari... - samo su neki na listi uhapšenih u jutrošnjim racijama u nekoliko evropskih zemalja, pišu belgijski mediji.

Istraga ide u pravcu toga da su "nelegalne aktivnosti povezane sa kriminalim organizacijama, pranjem novca i korupcijom", navodi se iz kancelarije Tužilaštva.

Racije su izvršene u gotovo svakoj belgijskoj regiji, u gotovo svakom klubu uzduž i popreko zemlje. U akciji su učestvovala 184 belgijska inspektora i još 36 u drugim državama.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da su pojedini menadžeri, nezavisno od drugih, "imali šemu da ne prijave" provizije, isplate za igrače i trenere, kao i isplate državi, čime su oštetili budžet Belgije.

Deo nelegalnog stečenog novca je, kako navodi Blic, prebačen i u Srbiju gde je usmeren u legalne tokove, o čemu su obaveštene i srpske vlasti, pa je policija u sredu izvršila pretrese na šest lokacija u Beogradu u i Nišu i tom prilikom zaplenila 800.000 evra.

U toku je saslušanje osumnjičenih u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(Telegraf.rs)