Može li Krstajić da iznenadi Ronalda i Portugalce formacijom koja je Argentini i Nemcima donela titule prvaka sveta?

Ili će ostati dosledan svojoj 4-1-4-1 formaciji koju forsira od dolaska na klupu nacionalnog tima?

Da se ne laženo, u sredu veče je bilo pravo zadovoljstvo gledati onu okrnjenu reprezentaciju Srbije kako igra protiv Nemačke u Volfsburgu! Igra i dominira, barem ono prvo poluvreme i neki kusur u nastavku!

Toliko su izabranici Mladena Krstajića oduševili naciju da bi mnogi s ponosom prihvatili i eventualan poraz u finišu meča koji je, doduše, u jednom trenutku ''kucao na vrata''. Međutim, ta vrata je zaključao Marko Dmitrović i tako ispravio određene propuste koje su Orlovi ispoljili od nekog 55. minuta.

I činjenica je da eventualnih 2:1 za Nemačku u glavama navijača, igrača i cele fudbalske Srbije ne bi mnogo toga promenilo. Opet bi pisali o sjajnom Luki Joviću, odbranama pomenutog Dmitrovića, možda i reprezentativnoj partiji karijere Nemanje Maksimovića, ''dobitku'' u vidu Darka Lazovića... Samo što bi uz sve to onda morali da konstatujemo i nedostatak sreće.

A na sreću, koju smo protiv Nemaca imali u pojedinim trenucima, nikako ne smemo da se oslonimo protiv Portugalije. Pre svega što je u pitanju borba za bodove, borba za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali i duel sa reprezentacijom koja u svom taboru ima najboljeg igrača sveta - Kristijana Ronalda!

Godinama mnogi pokušavaju da ga zaustave, malo ko je uspeo.

Hoće li Orlovi zaustaviti Ronalda? Foto-montaža: Marko Jovanović, Tanjug/AP

- Rađa se jednom u 100 godina. Osvojio je pet Zlatnih lopti, nema taktike za njega, jako ga je teško sačuvati. Ali, pokušaćemo kao kolektiv da ga zaustavimo - jasan je bio kapiten Srbije Aleksandar Kolarov na nedavnoj konferenciji.

A kakvu taktiku će Krstajić izvesti? Iako nema nikakve potvrde (možda ima samo naznaka), činjenica je da bi Srbiji u Lisabonu možda najbolje bilo da istrči u formaciji 3-5-2!

Zašto?

Krenućemo od početka - od činjenice da Srbija u ovom trenutku ima fudbalere koji bi mogli adekvatno da odgovore zahtevima te formacije! Formacije koja je idealna za kontranapade, ali i formacije na osnovu koje može da se izvrši kvalitetan pritisak na protivničke igrače i brza postavka u napadu u slučaju osvajanja lopte.

Za ovu formaciju ključne su tri pozicije - WBR (desni spoljni), WBL (levi spoljni) i AMC (igrač koji deluje odmah iza napadača).

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf

Na desnoj strani Krstajić ima Darka Lazovića koji je većinu svoje karijere u Seriji A igrao na tom mestu. A bivši kapiten Crvene zvezde je protiv Nemačke pokazao da zaslužuje da igra za nacionalni tim. Setite se samo kako je u prvom delu probijao po desnoj strani i kako je Jovića i Ljajića asistencijama spojio sa golom. Doduše, ovi nisu bili precizni.

Na levoj strani Srbija ima Aleksandra Kolarova - fudbalera koji je takođe dosta vremena provodio na toj poziciji u Laciju i u Mančester Sitiju. Zanimljivo, Kolarova mnogi smatraju za jednog od najboljih WBL igrača na svetu.

Međutim, on se nije oporavio od povrede i njegovo mesto zauzeće najverovatnije Miroslav Bogosavac koji, takođe, može da odgovori ovim zahtevima. A bio je korektan protiv Nemačke. Tu je i Mladenović, koji je naknadno dobio poziv.

Pozicija AMC je ključna u svemu ovome, jer bi taj polušpic imao dosta prostora za delovanje ka golu i postizanje istih. A na toj poziciji Srbija ima Dušana Tadića koji igra sezonu iz snova.

Tadić je igrama protiv Reala oduševio Evropu Foto: Tanjug/Ap

Za odbranu je bitno da tamo nema sporih igrača, ukoliko se trener odluči za formaciju 3-5-2. Tu trojku Srbije bi verovatno činili Milenković, Spajić i Veljković kojima brzine ne manjka, dok popularni Bleki u Fjorentini s vremena na vreme igra u pomenutoj formaciji.

S tim da bi se Orlovi protiv Ronalda i družine branili sa petoricom pozadi, jer bi onda WBR i WBL išli na pozicije bekova. Na taj način bi se lakše ukrotio napad Portugalaca koji su i te kako opasni po bokovima. I kroz ofanzice, ali i kroz defanzivne fudbalere.

- Sigurno imamo ideju kako da ih zaustavimo - jasan je bio Krstajić nedavno u Staroj Pazovi.

Krstajić i Kolarov na nedavnoj konferenciji Foto: Nikola Tomić

U formaciji 3-5-2 je jako bitno da centralni defanzivci dobro čitaju rivala kako bi stigli da ih blokiraju, da u nogama imaju mirnoću prilikom tih kratkih pasova, da budu fizički jaki i da im skok igra bude na zavidnom nivou.

Ona dva bočna igrača imaju veliku ulogu i na sredini terena, u trenutku kada ekipa krene u napad. Ovde je samo bitno da li će se trener opredeliti za dva zadnja vezna ili će jedan od njih dvojice biti centralni - gledajući dvojicu igrača na sredini terena.

Tu nekako vidimo Nemanju Maksimovića i Sergeja Milinkovića Savića koji može da bude i defanzivni i centralni vezni. A što se tiče Maksimovića, sam podatak da je oduševio predsednika FSS Slavišu Kokez jasno govori kako je momak iz Loznice odigrao protiv Nemaca.

Maksimović u duelu sa Saneom Foto: Tanjug/AP

Što se tiče dvojice napadača, veoma je važno da su obojica u dobroj formi i da jedan od njih bude ''target men''. Tu vidimo Aleksandra Mitrovića koji, doduše, nije u nekoj zavidnoj formi, ali je i kao takav često znao da bljesne u dresu Orlova. S druge strane, Luka Jović igra u životnoj. Dokaz za to je i činjenica da je prvi strelac Bundes lige i da ga Barsa želi na leto.

A da li mogu zajedno, Krstajić je rekao posle Nemačke:

- Sigurno je da će Jović konkurisati za Portugaliju. Zašto ne bismo izašli i sa dva klasična napadača u Lisabonu? Respektujemo Portugaliju, favorit je za prvo mesto u našoj grupi, ali nemamo strah kao što je nismo imali od Nemačke.

Jović slavi gol protiv Nemačke sa saigračima Foto: AP/Tanjug

Pomenuta 3-5-2 formacija je dobra i zbog toga što je fleksibilna, ali veliki problem može da predstavlja eventualno iskakanje nekog u odbrani. Tu mislimo na nekog iz centralne trojke.

Inače, tvorci ove formacije su nekadašnji selektori Argentine Franc Bilardo i Nemačke Franc Bekenbauer. Ideja im je bila da se ''pobiju'' na sredini terena, a rezultat svega toga su titule na Mundijalima 1986. i 1990. godine.

Elem, 3-5-2 bi za Orlove bila idealna da se kapiten Kolarov oporavio. Ovako, kod Krstajića bi mogao da postoji opravdan strah da ista ne bi funkiconisala i da je njegova klasična 4-3-3 ili 4-1-4-1  idealno rešenje.

Odbrana Srbije pokušava da zaustavi Gundogana Foto: Tanjug/AP

Donela nam je dosta toga pozitivnog u Ligi nacija, pokazala se evo i protiv Nemaca, ali to bi značilo da Jović i Mitrović ne mogu zajedno.

Mogli bi samo u situacii da Tadić i Adem Ljajić idu desno i levo, da Sergej i Maksimović budu dvojica defanzivnih vezista, a da pozadi ostane ona klasična četvorka u odbrani.

Ko zna, možda je ona trenutno i najlogičnija kada već Kolarov nije tu...

(M. Marić)