Dok čeka presudu, FSS ga već pomilovao: Evo zbog čega je sudija Obradović postavljen za posmatrača!

"Čovek je 20 godina fudbalu, eto to je razlog. Da li iko ima pravo da ispravi svoju grešku? I ako je nekad pogrešio, ima pravo na iskupljenje, što je i logično. Nije on grešio toliko, malo se i hiperboliše. kaže prvi čovek organizacije Milan Karadžić povodom angažmana na mesto posmatrača suđenja kontroverznog arbitra iz Jagodine

Predsednik Sudijske organizacije FSS Milan Karadžić sa mnogo elana prihvatio se novog posla, vratio se službovanju u Savezu, sada kao prvi čovek tog tela sa ciljem da sudijski esnaf opet bude za primer.

Mukotrpan posao je pred Karadžićem i najbližim saradnicima (Majo Vujović i Boško Jovanetić) s obzirom na to šta se sve dešavalo poslednjih godina...

- Potreban nam je pozitivan ambijent, da ljudi shvate da su greške sastavni deo igre i utakmice. Kao što greše igrači i treneri, tako i sudije greše - poziva Karadžić da navijači, ljubitelji fudbala pokažu malo više poverenja u sudije.

Dopunjuje zatim prethodno izrečenu misao, daje bezrezervnu podršku sudijama:

- Pozitivan ambijent će biti, nemojte da sumnjate u to. Sudije su dobile instrukcije, momci nastupaju otvorenog srca, potrebna je podrška svima nama: i njima, i klubovima, i mladim igračima, i mladim trenerima, jer to je ono što bi trebalo da promovišemo.

Milan Karadžić Foto: MN Press

Ipak, za kreiranje pozitivnog ambijenta potrebni su i pozitivni trendovi, a to svakako nije povratak Srđana Obradovića u fudbal (postavljen na listu posmatrača Prve lige).

Za one koji ne znaju, reč je o superligaškom arbitru koji je prošle godine uhapšen zbog sumnji da je direktno uticao na ishod meča Spartak - Radnički Niš. Usledilo je hapšenje, jednomesečni pritvor, a proces protiv Obradovića još uvek je na snazi.

Takav potez FSS-a sigurno neće ubediti navijače da se radi u interesu fudbala, kada smo već kod pozitivnih trendova?

- Da vam kažem... Postoji proces koji se vodi protiv sudije Obradovića pred sudom i onog trenutka kada bude oslobođen pravosnažno ili osuđen, onda ćemo donositi bilo kakve zaključke. Sad bi bilo neizbiljno da to radimo - kaže Karadžić.

Milan Karadžić u vreme dok je sudio utakmice najvišeg ranga srpskog fudbala Foto: MN Press

Utisak koji se stekao u javnosti zbog povratka Obradovića je, ipak, loš, gorak?

- Hajde da dozvolimo pravosudnim organima da donesu odluku, nekad žurimo s razlogom, a nekad bez razloga. Dakle, hajde da dozvolimo pravosudnim organima da završe to. Zato što nije na mestu unapred nekog osuđivati i proglasiti ga krivim.

Otkud čovek sa toliko negativnog imidža ponovo u FSS, i to kao posmatrač suđenja?

- Čovek je 20 godina fudbalu, eto to je razlog. Da li iko ima pravo da ispravi svoju grešku? I ako je nekad pogrešio, ima pravo na iskupljenje, što je i logično. Nije on grešio toliko, malo se i hiperboliše. Na poslu je posmatrača i ako bude radio svoj posao biće to i dalje, ako ne, neće raditi i to je jednostavno tako. Ako u međuvremenu dobijemo neku drugu odluku, u skladu sa tom odlukom ćemo postupiti i to jedino razumno.

Na stranu sad "slučaj Obradović", vi ste već treći predsednik Sudijske organizacije u tri godine (Đurović, Petrović, prim. aut). Na osnovu toga stiče se utisak da stvari baš i ne funkcionišu najbolje?

- Vidite, to je živa stvar. Pogledajte klubove, u toku sezone promene tri trenera, u toku tri sezone promene devet trenera ili šest, ili sedam. To je stvar koja se jednostavno dešava i ne treba to shvatati uopšte kao nešto loše, naprotiv već kao nešto što je najava da je nešto krenulo ka boljem.

(M. B.)