Terzić otkrio Vučićev plan za rekonstrukciju Marakane: Nije problem ni 100 miliona € za nov stadion!

Generalni direktor crveno-belih razgoavarao je sa prvim čovekom Srbije

Dan posle velikog uspeha i plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić, održao je konferenciju za novinare na kojoj je pričao o želji da na žrebu crveno-beli izvuku Dinamo iz Zagreba, ali i o poslu koji tek predstoji crveno-belima kada je u pitanju modernizacija kluba i ostajanje u korak sa klubovima koji igraju elitu, gde će Zvezda biti drugu godinu uzastopno.

Jedan od problema na koji su ukazali švajcarski novinari bio je odlazak do miks zone, jer je neophodno da obiđete čitavu zapadnu tribinu, zatim prođete dobar deo pored severne tribine i stoninak metara niz Ljutice Bogdana, kako biste stigli do ulaza za svlačionice.

Pitali smo Zvezdana Terzića razmišlja li se kako bi taj problem mogao da bude otklonjen, na šta je on poručio da je to nerešiv problem u ovom momentu, i da je jedino rešenje izgradnja novog modernog stadiona.

Otkrio je da je uveliko razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je ponudio da država rekonstruiše stadione Zvezde i Partizana uz izgranju Nacionalnog stadiona, kao i da je država spremna da izdvoji i do 100 miliona evra za novi stadion Zvezde.

"VUČIĆ MI JE REKAO DA ĆE DRŽAVA ULOŽITI U REKONSTRUKCIJU STADIONA ZVEZDE I PARTIZANA"

Zvezdan Terzić i Aleksandar Vučić razmatraju plan o rekonstrukciji Marakane; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Nikola Tomić/Tanjug/AP/Filip Krainčanić

- Rešenje je u novom stadionu. Stadion koji je pravljen radnom akcijom nije građen da ispoštuje zahteve FIFA i UEFA 50 godina kasnije. Stadion Zvezde je težak za rekonstrukciju, problem je udaljenost svlačionica od terena, problem je i to održavanje konferencija, milion nedostataka ima stadion Zvezde. Ovih dana sam imao dosta razgovora sa predsednikom Vučićem, koji je jasno stavio do znanja da će država investirati u stadion Zvezde.Da ima obezbeđena sredstva, uz izgradnju Nacionalnog stadiona, i Zvezda i Partizan će dobiti isti iznos za rekonstrukciju. Juče mi je rekao da nije problem ni 100 miliona da država obezbedi za rekonstrukciju stadiona Crvene zvezde - poručio je Terzić.

Generalni direktor Zvezde ističe da u klubu razmišljaju o dve varijante, da država gradi novi stadion ili da to bude investitor iz inostranstva, kao i da će odluka biti doneta u naredna dva meseca.

"PRESKUPA JE OVO LOKACIJA DA NA TU BUDE SAMO STADION"

Stadion Crvene zvezde iz vazduha; Printskrin: Youtube/Crvena zvezda

- Mi poslednjih meseci razrađujemo njegovu ideju i druge neke mogućnosti, s tim da razmišljamo o tome da li će se stadion graditi od državnih para ili od para investitora iz inostranstva. U narednih mesec do dva će biti doneta odluka. Stadion je prevaziđen, a ako hoćemo da rastemo kao klub, moraćemo da imamo moderniji objekat sa raznoraznim drugim sadržajima. Primer je stadion Ferencvaroša, koji je godišnje ima 250 događaja. Stadion Crvene zvezde je zauzet 28 dana u godini, a 340 dana je stadion slobodan. Stadion Zvezde je u rupi, naslonjen na sve četiri strane, bez komercijalnih sadržaja. Preskupa je ovo lokacija da bi ovde bio samo stadion.

Parken, stadion Kopenhagena; Foto: Telegraf.rs

- Recimo, Kopenhagen samo od rentiranja svog poslovnog prostora ima 20 miliona evra godišnje, a Jang Bojs 10 miliona evra od iznajmljivanja Skaj boksova. Postoje u Srbiji moćne kompanije koje bi zakupile te Skaj boksove koji su izuzetno skupi. Prošle godine smo prihodovali 4.5 miliona evra od ulaznica za Ligu šampiona, zamislite da imamo isto toliko od skaj boksova, a imali bismo ih, da imamo moderniji stadion. Moramo tražiti alternativne izvore finansiranja, ne možemo samo od prodaje igrača da se održavamo. Kada budemo imali te alternativne izvore prihoda, za koje su nam potrebni komercijalni sadržaji i moderniji stadion. U tom smislu razmišljamo i veoma brzo ćemo doći do rešenja.

Pogledajte i čitavu konferenciju Zvezdana Tezića:

(D.U.)