Milijaš, Iliev i Raka se uživo raspravljali na TV-u: O kultu "penal za Zvezdu" i nesuđenom golu!

Polemika u vezi sa situacijom kada je Nemanja Milunović postigao gol za Zvezdu u 161. večitom derbiju i dalje traje

Printskrin: Prva TV

Crvena zvezda je na stadionu Partizana poražena sa 2:0 golovima Sejdube Sume i Zorana Tošića u 83. i 93. minutu, ali je sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela nakon meča rekao da je Zvezdi poništen čist gol.

Mislio je na situaciju iz 70. minuta kada je bek Zvezde Santana Žander ušao u kontakt sa golmanom Partizana Vladimirom Stojkovićem ušao u kontakt u petercu pred golom domaćih, a arbitar Srđan Jovanović je dosudio faul u korist Partizana.

Tim povodom su na tv PRVA gostovali sudijski ekspert Raka Đurović, bivši sportski direktor Partizana Ivica Iliev i pomoćni trener Zvezde Nenad Milijaš. Đurović je i tri dana nakon derbija ostao pri mišljenju da je gol u 70. minutu postojao.

- Jeste. Nažalost. Ali taj detalj iz konteksta cele utakmice je pogubno i na našim derbijima će se dugo polemisati kao da je reč o neprijateljima koji se gledaju preko nišana - rekao je Raka Đurović.

"Poklopio" ga je Iliev tvrdnjom da je faul sviran odmah nakon što je do kontakta došlo.

- Ja ne vidim da je gol poništen, pošto je sudija svirao odmah posle navodnog prekršaja, tako da je sve posle tog sudijskog zvižduka se ne računa. To možda može Raka da mi bolje objasnim ne znam da li sam u pravu? - zapitao je Iliev.

- Ako je sudija svirao prekršaj posle kog je neposredno postignut pogodak, onda vi cenite kao u tenisu. Tu se dešava da pomoćni sudija dosudi aut, a glavni kaže da nije, onda on procenjuje da li bi taj udarac rezultirao poenom - nadovezao se Đurović, pre nego što je Iliev nastavio svoj argument.

Doskorašnji sportski direktor Partizana Ivica Iliev pozvao se između ostalog i na nova pravila.

- Pošto je sudija svirao, posle toga se ništa ne računa. Sad su nova pravila. Zašto pomoćnici ne dižu kada je ofsajd u pitanju? Jer ako dignu i sudija svira možda su pogrešili. Ako puste i gol se postigne oni posle toga analiziraju i znaju da li su doneli pravu odluku ili ne - dodao je Iliev.

Nenad Milijaš smatra da je gola bilo, ali da je sve sada stvar rasprave i da fokus Zvezde treba da bude na drugoj strani.

- Možemo o tome da polemišemo mnogo, partizanovci će reći da nije bio gol, zvezdaši da jeste. Mislim da jeste bio, ali treba da razmišljamo kako smo odigrali utakmicu ispod svog nivoa - kaže Milijaš.

S druge strane, Iliev misli da fokus čitave javnosti treba da bude na onim dobrim stvarima koje se dešavaju.

- Meni je krivo što posle fantastične sezone evropske Partizana i Zvezde i situacije gde se nalazi klupski fudbal, gde jurimo 15. poziciju, koja bi nam omogućila dve ekipe u Ligi šampiona... Mi pričamo o ovakvim stvarima - naglasio je Iliev.

Đurović smatra da poređenje ove situacije sa primerima kada se svira ofsajd nije dobar. Ne dopada mu se način na koji se javnost sada odnosi prema sudiji Srđanu Jovanoviću.

- Igramo se mi pravila uvek kada treba, u ovoj konkretnoj situaciji se sudija ne konsultuje sa pomoćnicima, a VAR tehnologija se ne bi gledala, jer je to uverenje sudije za intenzitet prekršaja... Frapantan mi je i podatak da su se predstavnici klubova sastali u savezu sa sudijom. Za mene je normalno da se on sastaje sa članovima Sudijske komisije. Šta će predstavnici klubova tu, da izvrše pritisak na sudiju? - kaže Đurović.

Evropa, prema rečima Ilieva napreduje fudbalski jer priča o takozvanoj "plavoj zoni", odnosno o dobrim stvarima koje se dešavaju. Kod nas se dešava suprotno.

- U haosu koji smo sami stvorili, mi napredujemo. Zašto nemamo pomoć medija, publike? To je meni glavno pitanje. Zašto se ne priča o jednom detetu od 16 godina Filipu Stevanoviću, koji je odigrao 90 minuta i bio jedan od najboljih na terenu - objašnjava Iliev.

Milijaš veruje da bi Zvezda pobedila ili bila u mnogo boljoj situaciji, da je povela u 70. minutu. Prednost u derbiju mnogo znači, tvrdi Milijaš.

- Zvezda pre svega treba da bude ljuta na sebe i svoje igrače, na način na koji smo odigrali. Ali imamo i mi pravo da kažemo, već je ušao taj kult "Zvezdi penal, Zvezdi penal", a što se tiče poslednjih nekoliko derbija, mislim da je Partizan imao više penala nego Zvezda, tako da moramo i mi da dignemo glas da zaštitimo sebe, napadani smo mnogo puta. A kao veliki klub ćemo tražiti kod sebe razloge svoje loše igre - napominje Milijaš.

Kakvu god odluku donese Sudijska komisija o spornom detalju iz 70. minuta u sredu popodne, ta odluka neće po mišljenju Đurovića značiti ništa.

- Ništa, samo konsatatacija. Ovo "ništa" se ne odnosi samo na ovo. Procene i rezultati naše sudijske komisije ništa ne znače. Za Izvršni odbor koji kao najviši organ FSS donosi odluku. Sudijska organizacija prema pravilima FIFA i UEFA mora da postoji, a kod nas trenutno ona postoji samo eto tako da se oglasi po potrebi. Nikad se članovi ove komisije nisu oglasili neposredno posle utakmice. Ona treba da donese odluku pa da se izjasni. A ovde se potrčalo, meni to liči na naručene tekstove. Kad bi se prava analiza sprovodila u poslednje dve sezone, ne bi bilo 20 sudija na listi, koliko je grešaka napravljeno. Ovo je ništa od greške što je napravio Srđan Jovanović - rekao je Đurović.

U tom mišljenju ga je podržao Iliev, a Raka je podsetio da mnoge sudije koje visoko ceni UEFA nisu poželjne na derbijima.

- Ništa, nastaviti dalje. Ne možemo da vratimo utakmicu i tu situaciju, gol nije priznat i to je to - kazao je Milijaš, na šta je Iliev kazao da je Zvezda tek posle Inđije počela da se zalaže za VAR tehnologiju. Đurović po tom pitanju nije bio optimističan.

- Tvrdim vam, ako ovako ostane, VAR će se tako fantastično zloupotrebiti kod nas - zaključio je Đurović. Kompletnu raspravu možete pogledati u emisiji "Jutro" na tv PRVA.

(Telegraf.rs)